Παρασκευή 09.06.2023

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Νέες πληροφορίες για το Επικρατείας -Ποια είναι τα 4 ονόματα που ακούγονται

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αποτελεί τη μόνη εκκρεμότητα που έχει η Νέα Δημοκρατία με τα ονόματα των υποψηφίων της για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που θα ενώσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ, έως το τέλος Απριλίου.

Χθες έδωσε το πρώτο στίγμα για τις επιλογές του, δηλώνοντας ότι σε αυτό θα βρίσκονται αρκετές γυναίκες που όχι μόνο θα συμπληρώνουν τη σύνθεσή του, αλλά θα βρίσκονται και στις εκλόγιμες θέσεις.

Το 2019 η κυβερνητική παράταξη κερδίζοντας τις εκλογές εξέλεξε πέντε βουλευτές Επικρατείας, και στις πέντε πρώτες θέσεις κερδίζοντας μία έδρα στη Βουλή βρίσκονταν τέσσερις άνδρες και μόνο μία γυναίκα: η αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αλλάξει το μείγμα αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκονται τρεις γυναίκες.

ΝΔ: Ψηφοδέλτια με άρωμα γυναίκας

Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου είναι κάτι που χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει διαρροές για τα 15 πρόσωπα που θα το απαρτίζουν. Το προηγούμενο διάστημα είχε ακουστεί έντονα το όνομα της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία ηγήθηκε του κινήματος #ΜeΤoo στην Ελλάδα και με την αποκάλυψη της προσωπικής της περιπέτειας έδωσε δύναμη σε πολλές γυναίκες να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν. Ωστόσο, η υποψηφιότητά της δεν είναι κλειδωμένη και, παρότι είχε συζητηθεί έντονα, δεν είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση.

Επίσης, στο τραπέζι είχε πέσει το όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, ωστόσο αυτή η υποψηφιότητα δεν φαίνεται να προχωράει. Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των γυναικών που βρίσκονται μέσα στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, πηγές με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων μιλάνε για πρόσωπα που εκπέμπουν έναν ισχυρό συμβολισμό στην Κοινωνία των Πολιτών και έχουν καταξιωθεί στον επαγγελματικό τους χώρο.

Μάλιστα, υπάρχει η συζήτηση ότι τα πρόσωπα που θα βρίσκονται σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα μπορούν την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα και σχηματίσει μετά τις δεύτερες κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση, να αναλάβουν κυβερνητική θέση. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι στην επόμενη κυβέρνησή του στο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες, έχοντας αναγνωρίσει ως λάθος ότι η εκπροσώπησή τους στο παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που θα ήθελε.

«Κλειδωμένη» η υποψηφιότητα Σκυλακάκη

Η μόνη υποψηφιότητα που είναι «κλειδωμένη» στις εκλόγιμες θέσεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Έχει ακουστεί και το όνομα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, που θα μπορούσε να υπολογιστεί στις υποψηφιότητες της Ομογένειας, καθώς, σύμφωνα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο, όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν στις τρεις πρώτες θέσεις τουλάχιστον έναν υποψήφιο από την Ομογένεια που θα εκπροσωπεί τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ