Τετάρτη 08.07.2026

Εκλογές στην Τουρκία: Κάλπες στην κόψη του ξυραφιού

Η εκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία συνεχίζεται με τους δυο βασικούς μονομάχους Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να είναι πολύ κοντά (βάσει των προβληματικών και όχι ιδιαίτερα επαρκών δημοσκοπήσεων), ενώ αν δεν αλλάξουν δραματικά οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξει και επαναληπτικός γύρος προεδρικών εκλογών, δυο εβδομάδες μετά τις 14 Μαΐου.

Και αυτό γιατί ο Μουχαρέμ Ιντζέ (τρίτος υποψήφιος, προερχόμενος από το Λαϊκό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP) συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 5-6%, περιπλέκοντας αρκετά τα πράγματα. Αναφορικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα ΑKP του Ερντογάν φέρεται να προηγείται όλων των άλλων κομμάτων, αν και τα ποσοστά του είναι χαμηλότερα εκείνων που έλαβε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκτίμηση

Πάντως αίσθηση προκαλεί η -μέχρι σήμερα- ηρεμία του Ερντογάν ενώ ο υποψήφιος της εξακομματικής αντιπολιτευτικής ομάδας της «Εθνικής Συμμαχίας» δεν εμφανίζεται να είναι το πρόσωπο που θα καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στον επί -σχεδόν- 20 χρόνια Τούρκο ηγέτη (άσχετα αν ο τελευταίος έχει κουράσει τον κόσμο, η οικονομία δεν είναι επί χρόνια σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ οι πρόσφατοι σεισμοί διεύρυναν ως ένα βαθμό τα πολλαπλά προβλήματα). Παράλληλα, οι Κούρδοι δεν έχουν -μέχρι σήμερα- ξεκάθαρη γραμμή.

Την ίδια στιγμή, απέναντι στη χώρα μας οι σχέσεις εμφανίζουν βελτίωση, ανεξάρτητα κάποιων εκρηκτικών και αναθεωρητικών τηλεοπτικών δηλώσεων του υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «αδιευκρίνιστων νήσων». Σε ήρεμες… συχνότητες κινείται και ο υπ. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενισχύοντας την τάση για ισχυρές συνεργασιακές διμερείς στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα, τις οποίες επιθυμούν η Αμερική, η Ευρώπη και η Ατλαντική Συμμαχία για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ