Δευτέρα 14.06.2021

Εκνευρισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια “αναβίωσης” του “ΑντιΣΥΡΙΖΑ” μετώπου

Περιοδείες (τη Δευτέρα επισκέπτεται την Χαλκίδα), σινιάλο στους βουλευτές συσπειρωθείτε και “βγείτε στους δρόμους”, άπλωμα της προγραμματικής βεντάλιας, είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίζει ο Αλέξης Τσίπρας την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ με σταθερό “άγχος” να καταχωρηθεί το κόμμα του στις “προοδευτικές δυνάμεις” εντός αλλά εκτός συνόρων.

Αντισυριζα μέτωπο

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν –προς μεγάλη τους ενόχληση- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αναθερμάνει το “αντισύριζα μέτωπο” το οποίο μετά τις εκλογές του 2019, είχε αρχίσει να ατονεί βαθμηδόν (και) λόγω των ισχυρών και ανέλπιστων εκλογικών επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ που κατέγραψε ένα περίπου 32% κόντρα στις προβλέψεις.

Σε τούτο προδήλως κατέτεινε και η αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκθρόνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του άλλου πόλους στο πολιτικό σκηνικό.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πάντως στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της ελλάδας στις ευρωπαικές κοινότητες, όπου μίλησε απερίφραστα για “σκοτεινό διάλειμμα” αναφερόμενος στην περίοδο του 2015 και για λαικιστικες δυνάμεις που συνετρίβησαν από τις προοδευτικές , συμπερλαμβάνοντας σε αυτές τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή, στον 7ο της Κουμουνδούρου, επικρατεί όχι μόνο μεγάλος εκνευρισμός αλλά και προβληματισμός για την πόλωση που προκαλείται, θεωρητικώς σε “νεκρό” πολιτικό χρόνο και θεωρητικώς χωρίς να υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα αφού το Μαξίμου δια όλων των τρόπων και τόνων, τις διαψεύδει.

Είναι ενδεικτικό της “έκρηξης” Τσίπρα στο άκουσμα της πρωθυπουργικής ομιλίας ότι ακριβώς την επομένη το πρωί (Παρασκευή), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενφανίστηκε εκτάκτως στη Βουλή και παρενέβη υποτίθεται για να επαναφέρει το θέμα της μείωσης των εισακτέων από την παρούσα σχολική χρονιά στα πανεπιστήμια της χώρας αλλά επί της ουσίας για να απαντήσει στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, το προηγούμενο βράδυ και δη σε εξόχως υψηλούς τόνους:

“”τόλμησε να μιλήσει εξ ονόματος των προοδευτικών δυνάμεων ” , είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη αντεπιτιθέμενος “”οι “βάστα Σόιμπλε” έγιναν προοδευτικοί και οι υπόλοιποι γίναμε “φασίστες” .

Προοδευτικές δυνάμεις

Ο εκνευρισμός Τσίπρα με “κλειδί” την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη περί προοδευτικών δυνάμεων που συμμάχησαν εναντίον του ΣΥΡΙζα ΤΟ 2015, προφανώς έχει πολιτικό υπόβαθρο και αφορά στις διαχωριστικές γραμμές που επιμελώς προσπαθεί να χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρός της απέναντι στη Ν.Δ, εδώ και μήνες.

Η “σύγκρουση δυο κόσμων”, της “προόδου και της συντήρησης”, των “δυναμεων του χθες και της κοινωνικής πλειοψηφίας κ.ο.κ”, είναι το κυρίαρχο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το rebranding που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας ήδη από το βράδυ των εκλογών του 2019 που βρέθηκε στα αντιπολιτευτικά έδρανα.

Δια της ρητορικής Μπάιντεν δε, αναθάρρησε η αξιωματική αντιπολίτευση πως υπάρχει και ένας άλλος δρόμος που τον δείχνει ο νέος ένοικος των ΗΠΑ απέναντι σε αναχρονιστικές πολιτικές. Σταθερά δε, σφυρηλατεί δεσμούς με τους ευρωσοσιαλιστές συμμετέχοντας ως “προσκεκλημένος” στις συνόδους κορυφής και τις διεργασίες τους ενώ αξιοποίησε και την επίσκεψη Σασόλι στην Ελλάδα για να επαναλάβει τις θέσεις του για το πώς πρέπει να κινηθούν με συντονισμένο βηματισμό οι “προοδευτικές δυνάμεις” της ευρώπης για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επόμενης μέρας της πανδημίας.

Εξωστρέφεια και πρόγραμμα

Σε όλο αυτό το μοτίβο εντάσσεται και το “νεύμα” Τσίπρα στο κόμμα και τους βουλευτές του για “εξωστρεφείς δράσεις”.

Είτε με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με το βλέμμα σε ενδεχόμενες κάλπες το φθινόπωρο, τις οποίες ουδείς στην κουμουνδούρου μπορεί να αποκλείσει, ιδιαίτερα αφ ης στιγμής δημιουργείται σκηνικό πολωσης, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει περιοδείες ( μετά την Ηλεία περιοδεύει στην Χαλκίδα) ενώ συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τις εκδηλώσεις “προγραμματικού λόγου”.

Την προσεχή εβδομάδα, πιθανότατα προς τα τέλη της, έχει δρομολογηθεί να παρουσιαστεί από τον κ. Τσίπρα σε εκδήλωση ( στα πρότυπα των προηγούμενων με συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, κοινωνικών φορέων, ακαδημαικών κλπ), η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την “πράσινη μετάβαση”.

*Αναδημοσίευση από το “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” που κυκλοφορεί

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ