Τρίτη 06.06.2023

Ελεύθερη η είσοδος ζώων σε Καβείρια, Πολιόχνη, Ηφαιστία

Όπως ενημερώνει το Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου «Αδέσποτες Ψυχές», ομόφωνα γνωμοδότησε το ΚΑΣ στις 26-4-23 την είσοδο ζώων συντροφιάς σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους υπό προϋποθέσεις.

Μετά από αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού Φιλοζωικών Σωματείων της Ημαθίας και με την στήριξη και συμμετοχή της ΠΦΠΟ στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Η είσοδος ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εφόσον οι συνοδοί είναι εφοδιασμένοι με λουράκι μήκους μέχρι 1 μέτρο ή τα ζώα βρίσκονται σε μάρσιπο, στην αγκαλιά του συνοδού ή σε κλουβί μεταφοράς. Στην είσοδο θα ζητείται η επίδειξη βιβλιαρίου υγείας και θα επιτρέπεται η είσοδος εφόσον ο συνοδός φέρει τα απαραίτητα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματα του ζώου.

Η είσοδος επιτρέπεται σε όλα τα ζώα ανεξαρτήτως μεγέθους, αλλά οι μεγαλόσωμοι σκύλοι θα πρέπει να φορούν φίμωτρο.

Βάσει του ΚΑΣ καθίστανται προσβάσιμοι για ζώα συντροφιάς περισσότεροι από 120 αναπεπταμένοι (υπαίθριοι) αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης περισσότεροι από 110 χώροι θα αποκτήσουν κλωβούς στην είσοδό τους για την παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση εντός των μνημείων, σε θέατρα, ναούς, θολωτούς τάφους, σε μνημεία ψηφιδωτά δάπεδα.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί.

Συγκεκριμένα για την Λήμνο, η είσοδος επιτρέπεται στον Προϊστορικό οικισμό της Μύρινας και τους Αρχαιολογικούς χώρους Πολιόχνης, Καβειρίων και Ηφαιστίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ