Δευτέρα 25.10.2021

Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση υποχρεωτικότητας στο Δημόσιο

Ανεμβολίαστοι και καιρός ανεβάζουν τα κρούσματα κορονοϊού, με το ένα τρίτο εξ αυτών να αφορά σε παιδιά και εφήβους.

Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας και ξεκινά μια επικίνδυνη περίοδος λόγω πτώσης της θερμοκρασίας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα τοπικά lockdowns θα συνεχιστούν στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ τα εμβολιαστικά ποσοστά που αυξάνονται με βραδύ ρυθμό «ανοίγουν» τη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εργαζομένων σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής άφησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ 100,3), ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας.

«Το 76% των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι εμβολιασμένο, αλλά υπάρχει ένα 20% που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτοί υποχρεούνται να φέρνουν μία φορά την εβδομάδα rapid test. Αν δεν το κάνουν, θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 300 ευρώ το μήνα που θα παρακρατείται από το μισθό τους», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί παρουσιάζουν κάμψη και όσοι διενεργούνται είναι ως επί το πλείστον στις μικρότερες ηλικίες που εντάχθηκαν πρόσφατα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν μόλις 22.854 εμβολιασμοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για αύξηση της διασποράς, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και για επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.046 νέα κρούσματα, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 210.000 διαγνωστικούς ελέγχους, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται κάτω του 1%. Στην Αττική εντοπίστηκαν 392 νέα περιστατικά ενώ στη Θεσσαλονίκη 331.

Tην εκτίμηση ότι η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου», επισήμανε (ΣΚΑΪ) και πρόσθεσε ότι πέρυσι παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε δέκα ημέρες.

Οσον αφορά τα κρούσματα στα παιδιά λόγω της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σημείωσε: «Ανακοινώσαμε ότι είχαμε την πρώτη εβδομάδα 3.500 τεστ, τα οποία ήταν το 24% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή η ηλικιακή ομάδα, η 4-18, έχει το 25 με 30% των κρουσμάτων καθημερινά. Είχε μια αύξηση 14%, θα δούμε και το επόμενο διάστημα, γιατί γνωρίζουμε ότι θέλουμε κάποιες ημέρες – εβδομάδες για να δούμε την επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων. Το πρωτόκολλό μας είναι αρκετά αυστηρό, με πάρα πολύ testing». Τη χθεσινή ημέρα, πάντως, τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ετών αντιπροσώπευαν ποσοστό 32% επί του συνόλου των κρουσμάτων (657 σε 2.046 μολύνσεις). Η επίπτωση της Covid-19 στη σχολική κοινότητα οδήγησε ακόμη ένα σχολικό τμήμα, στην Κόρινθο, να κλείσει. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κλείσει ακόμη δύο τμήματα στη Θεσσαλονίκη.

FDA για 3η δόση

 Ο Οργανισμός US Food and Drug Administration (FDA) τροποποίησε την ένδειξη για το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech έναντι της νόσου Covid-19 και επιτρέπει τη χορήγηση μίας ενισχυτικής δόσης (booster dose) τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των αρχικών δύο δόσεων του εμβολίου στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Ατομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
  2. Ατομα ηλικίας 18 ετών έως 64 ετών με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση Covid-19.
  3. Ατομα ηλικίας 18 ετών έως 64 ετών τα οποία, λόγω συχνής επαγγελματικής έκθεσης με τον ιό SARS-CoV-2, έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση Covid-19.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Εμβολιασμός: Στο τραπέζι η επέκταση υποχρεωτικότητας στο Δημόσιο

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ