Το συνολικό ετήσιο ποσό των επιπλέον αποδοχών που θα λαμβάνουν οι στρατεύσιμοι ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η νέα ΚΥΑ συνοπτικά προβλέπει:
- Σημαντική αύξηση αποδοχών σε όλες τις κατηγορίες οπλιτών.
· Διαφοροποίηση των αποδοχών των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο, έναντι αυτών που υπηρετούν στην ενδοχώρα.
· Νέα κατηγοριοποίηση των στρατευσίμων ως προς τις αποδοχές τους, με κατάργηση/συγχώνευση συγκεκριμένων κατηγοριών.Πιο συγκεκριμένα:
- Οι οπλίτες θητείας, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα μηνιαίες αποδοχές 8,80 €, με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 100 € όταν υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο και 50 € όταν υπηρετούν τη θητεία τους στην ενδοχώρα. Πρόκειται για αύξηση 1.036% για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο και αύξηση 468% για τους αντίστοιχους που υπηρετούν τη θητεία τους στην ενδοχώρα.
- Οπλίτες τέκνα πολύτεκνων οικογενειών που λαμβάνουν σήμερα 35€, με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 150€. (αύξηση περίπου 330%).
- Εγγαμοι ή άγαμοι οπλίτες με ένα τέκνο, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα 88,04€, με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 150€ (αύξηση περίπου 70%).
- Έγγαμοι ή άγαμοι οπλίτες με δύο τέκνα, οι οποίοι λαμβάνουν 140,87 €, με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 200 € (αύξηση περίπου 42%).
- Εγγαμοι ή άγαμοι οπλίτες με τρία τέκνα, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα 234,78€, με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 250€ (αύξηση περίπου 7%).
- Για κάθε επιπλέον τέκνο άνω των τριών, θα ισχύει προσαύξηση κατά 50 ευρώ.
- Αγαμοι ορφανοί από ένα γονέα οπλίτες, οι οποίοι λαμβάνουν 35,22€ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 150€ (αύξηση περίπου 326%).
- Αγαμοι ορφανοί και από τους δύο γονείς οπλίτες, που λαμβάνουν σήμερα 100€ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 200€ (αύξηση 100%).
Ένοπλες Δυνάμεις: Δείτε πόσο αυξάνονται οι μισθοί των ενστόλων – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ
Στην αύξηση των μηνιαίων αποδοχών των οπλιτών στρατεύσιμης και εφεδρικής στρατιωτικής υποχρέωσης θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά.
Ειδικότερα, η νέα ΚΥΑ περιλαμβάνει σημαντική αύξηση αποδοχών σε όλες τις κατηγορίες οπλιτών, διαφοροποίηση των αποδοχών των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο, έναντι αυτών που υπηρετούν στην ενδοχώρα. Παράλληλα, υπάρχει και νέα κατηγοριοποίηση των στρατευσίμων ως προς τις αποδοχές τους, με κατάργηση/συγχώνευση συγκεκριμένων κατηγοριών.
Το συνολικό ετήσιο ποσό των επιπλέον αποδοχών που θα λαμβάνουν οι στρατεύσιμοι ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι η νέα ΚΥΑ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των οπλιτών που υπηρετούν στην παραμεθόριο, καθώς, από τα 8,80€ που λαμβάνουν σήμερα, οι μηνιαίες απολαβές τους θα εκτοξευθούν στα 100€.
Η νέα ΚΥΑ συνοπτικά περιλαμβάνει:
Σημαντική αύξηση αποδοχών σε όλες τις κατηγορίες οπλιτών.
Διαφοροποίηση των αποδοχών των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο, έναντι αυτών που υπηρετούν στην ενδοχώρα.
Νέα κατηγοριοποίηση των στρατευσίμων ως προς τις αποδοχές τους, με κατάργηση/συγχώνευση συγκεκριμένων κατηγοριών.
Ένοπλες Δυνάμεις: Οι αυξήσεις
Αναλυτικά, οι αυξήσεις όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι οι εξής:
- Οι οπλίτες θητείας, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα μηνιαίες αποδοχές 8,80 €, με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 100€ όταν υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο και 50€ όταν υπηρετούν τη θητεία τους στην ενδοχώρα. Πρόκειται για αύξηση 1.036% για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο και αύξηση 468% για τους αντίστοιχους που υπηρετούν τη θητεία τους στην ενδοχώρα
- Οπλίτες τέκνα πολύτεκνων οικογενειών λαμβάνουν 35,00€, ενώ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 150€. Πρόκειται για αύξηση περίπου 330%
- Έγγαμοι ή άγαμοι οπλίτες με ένα τέκνο, λαμβάνουν 88,04€, ενώ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 150,00€. Πρόκειται για αύξηση περίπου 70%
- Έγγαμοι ή άγαμοι οπλίτες με δύο τέκνα, λαμβάνουν 140,87€, ενώ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 200,00€. Πρόκειται για αύξηση περίπου 42%
- Έγγαμοι ή άγαμοι οπλίτες με τρία τέκνα, λαμβάνουν 234,78€, ενώ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 250,00€. Πρόκειται για αύξηση περίπου 7%.
- Για κάθε επιπλέον τέκνο άνω των τριών, υφίσταται προσαύξηση κατά πενήντα (50,00) ευρώ.
- Άγαμοι ορφανοί από ένα γονέα οπλίτες, λαμβάνουν 35,22€ ενώ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 150,00€. Πρόκειται για αύξηση περίπου 326%.
- Άγαμοι ορφανοί και από τους δύο γονείς οπλίτες, λαμβάνουν 100,00€ ενώ με τη νέα ΚΥΑ θα λαμβάνουν 200,00€. Πρόκειται για αύξηση κατά 100%.
Η νέα ΚΥΑ θα δημοσιευτεί 1η Ιανουαρίου του 2026, ωστόσο όπως είχε επισημάνει η ΕΡΤ, περίπου 150.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι οι πρώτοι που θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους με τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η αύξηση θα αντιστοιχεί με 1,5 με 2 επιπλέον μισθούς ανά έτος και πρόκειται για τη μεγαλύτερη τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.
Από Απρίλιο αύξηση βασικής αμοιβής
Η τέταρτη αύξηση για τους ένστολους, σε διάστημα εννέα μηνών, θα έρθει τον Απρίλιο, όταν και θα δοθεί η τακτική αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος πλέον καλύπτει και το Δημόσιο.
Θα πρόκειται για την έκτη αύξηση της βασικής αμοιβής από το 2019 και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τόσο τα συνδεδεμένα επιδόματα όσο και τις «ξεπαγωμένες» πλέον τριετίες.