Σε αυτή την φάση, απομένει να ολοκληρωθεί τόσο η έρευνα βυθού για την διασύνδεση Ρόδος – Κάρπαθος (Δωδεκάνησα), όσο και οι οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος, Σάμος – Κως (ΒΑ Αιγαίου), με τον Διαχειριστή να εκτιμά όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα, ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η αρχική εκτίμηση ήταν ένα μήνα νωρίτερα.
Ήδη, όπως έχει γράψει το ypodomes.com, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για τις διασυνδέσεις Κόρινθος – Κως, Κως – Ρόδος και Σκύρος – Εύβοια.
Διασύνδεση ΒΑ Αιγαίου
Αντίστοιχα, με το σύστημα υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων που θα κατασκευαστούν, θα ενταχθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα -με σημείο διασύνδεσης το ΚΥΤ Νέας Σάντας στη Θράκη- 8 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – της Λήμνου, του Άγιου Ευστρατίου, της Σκύρου, της Λέσβου, της Χίου (Ψαρών), της Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), της Ικαρίας και του Αγαθονησίου. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΥΤ Νέας Σάντας θα διασυνδεθεί με τη Λήμνο, η Λήμνος με τη Λέσβο, η Λέσβος με την Χίο και την Σκύρο, η Σκύρος με το ΚΥΤ Αλιβερίου στην Εύβοια, η Χίος με τη Σάμο και η Σάμος με την Κω.
Ο προϋπολογισμός της διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου ανέρχεται στα 1,208 δισ. ευρώ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 και επί της ουσίας αποτελεί συνέχεια της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.