Κυριακή 05.12.2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου για την υποβολή των δικαιολογητικών – Οι τρόποι πληρωμής

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα λήγει η προθεσμία για τα δικαιολογητικά όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ο μηχανισμός της φορολογικής διοίκησης ξεκινά τις διαδικασίες για να αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό της κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία το τελικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τις δυνατότητες για την αποπληρωμή της ενίσχυσης που έλαβε κάθε ένας από αυτούς.

Σχεδόν 700 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS.

Η «κουρεμένη» -εκ νέου- Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Εκτός από τη νέα μείωση του επιστρεπτέου τμήματος, προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου. Όσοι αποφασίσουν και μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό, το όφελος μεγεθύνεται και συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου και εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 100.000 ευρώ, με πτώση τζίρου άνω του 70% θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 21.250 ευρώ
  • Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% επιστρέφουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%
  • Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου, επιστρέφουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Εφόσον εξοφλήσει το ποσό σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό Δημόσιο 42.500 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%. Εάν αποφασίσει να πληρώσει σε 60 δόσεις θα πρέπει να δίνει μηνιαίως 833 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια για «χαλάρωση» του συγκεκριμένου μέτρου και δυνατότητα παράτασης της αποπληρωμής είναι ανοιχτά, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας επηρεάζει ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ