Παρασκευή 17.09.2021

Επίτροπος Εσ. Υποθέσεων: Να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2015 στο μεταναστευτικό

Έκκληση στις χώρες-μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα κύματα αφγανών προσφύγων απηύθυνε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον. Μιλώντας στην γερμανικξή εφημερίδα Welt am Sonntag τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του 2015 και να περιμένουμε μέχρι οι πρόσφυγες να φθάσουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, που υπογράφει ο Ανδρέας Ρομπόλης, η σουηδέζα επίτροπος ζήτησε από τις χώρες μέλη να αυξήσουν τα ποσοστά μετεγκατάστασης προσφύγων και υποσχέθηκε επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις.

Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Για τη διαχείριση ενδεχόμενων αφγανικών προσφυγικών ροών, η καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε χθες Σάββατο το απόγευμα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, o πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε την σημασία της διαδικασίας εκκένωσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στην Μέρκελ ότι η Τουρκία αδυνατεί να φιλοξενήσει και άλλους μετανάστες και πως το θέμα χρίζει αντιμετώπισης στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν.

Ειδικότερα στο Ιράν όπου είναι η κύρια πύλη εισόδου προς την Τουρκία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ιράν βρίσκονται ήδη πάνω από 800.000 Αφγανοί και άλλες 250.000 περίπου χιλιάδες στην Τουρκία. Η Άγκυρα χτίζει τοίχος και στα σύνορα με το Ιράν για να ελέγχει τις ροές.

Συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας για επικοινωνία με Ταλιμπάν

Ο Ερντογάν επικοινώνησε και με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Οι δύο συμφώνησαν να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Η Τουρκία επιθυμεί να έχει ρόλο και στη νέα κατάσταση. Ο Ερντογάν είπε και στον Πούτιν πως αν το επιθυμεί και η νέα διοίκηση του Αφγανιστάν ο τούρκικος στρατός θα μπορούσε να αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ