Πέμπτη 20.01.2022

Επιτυχημένη η ημερίδα για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς» και την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες Ελληνες από 69 χώρες του κόσμου.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στην προσφορά των ελληνικών πανεπιστημίων στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, καλώντας όσους ζουν στο εξωτερικό να επιλέξουν την Ελλάδα τις σπουδές τους.

«Απευθύνω ιδιαίτερο κάλεσμα στους Ελληνες της Διασποράς, για έναν ακόμη λόγο. Γιατί για εσάς, η Ελλάδα δεν είναι μία ξένη χώρα, είναι πατρίδα σας, και θα είναι μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε η Υπουργός Παιδείας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε την Φιλοσοφία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό φιλοδοξεί να καταλάβει κομβική θέση στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη».

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος, τόνισε ότι «η εξωστρέφεια, η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πρέπει να ενισχύσει και την καλύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της διασποράς».

Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, επισήμανε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μαζί με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, των αρμοδίων φορέων και θεσμών και η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μπορεί να προκαλέσουν «συναγερμό» του Ελληνισμού, στην προσπάθεια ανάτασης και αναγέννησης του Εθνους και της Πατρίδας μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, επεσήμανε το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών, αλλά και αλλοδαπών υπηκόων, να εγγραφούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αποστόλης Δημητρόπουλος, τόνισε πως «πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες επιστροφής των νέων μας και αντιστροφής του brain drain».

Οι καθηγητές Νικόλαος Παπαϊωάννου, πρώην Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Ζήσης Μαμούρης, Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Μάρα Νικολαϊδου, Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ελληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ η διεθνοποίηση της εκπαίδευσης της χώρας που επιχειρείται σήμερα αποτελεί θετική πρωτοβουλία την οποία μπορεί να στηρίξει και να διαδώσει η Ομογένεια».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σχέση που αναπτύσσει ένας φοιτητής με τη χώρα όπου σπούδασε, τονίζοντας ότι μπορεί να μετασχηματιστεί σε πολιτική υποστήριξη στο μέλλον.

«Οι πλούσιες εμπειρίες που αποκτά κανείς σε μία χώρα, είναι αυτές που μετασχηματίζονται αβίαστα σε πολιτική υποστήριξη αυτής της χώρας και σε οικονομική δραστηριότητα με τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου στον τομέα της εκπαίδευσης στην Αφρική.

Για τις υποτροφίες που παρέχει το ελληνικό κράτος μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ενώ τα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Study in Greece», καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης.

Την εμπειρία τους από τη φοίτησή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια τόνισαν επιφανείς Ελληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως ο Αλβέρτος Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο Γιώργος Βέλμαχος, καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και αποδέκτης του Βραβείου Argo (2020), η Μαρία Θέμελη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αμστερνταμ και αποδέκτης του Βραβείου VIVA400 (2017), ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου MIT και αποδέκτης του Βραβείου Rolf Nevanlinna (2018), ο Γιώργος Αναγνώστου, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Οχάιο (Εδρα «Μιλτιάδης Μαρινάκης» για τη νεοελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό) και ο Θάνος Τσιρίκος, επικεφαλής του Κέντρου Σπονδυλικής Μονάδας και Σπονδυλικών Παραμορφώσεων Σκωτίας και Γιατρός της Χρονιάς 2011 στη Σκωτία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων ελληνικών συλλόγων της Διασποράς, όπως ο Σπύρος Μεζίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά, ο Παναγιώτης Μανώλας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ο Βασίλης Μωσαϊδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της AHEPA, ο Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, ο Λούης Λοΐζου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Ηνωμένου Βασιλείου και ο Φώτης Καραντώνης, Πρόεδρος της National Hellenic Student Association.

Ο Δημήτρης Κράλλης, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU) παρουσίασε την επίσημη πλατφόρμα εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Ελληνες της Ομογένειας www.staellinika.com, ενώ την ημερίδα έκλεισαν ο Βίκτωρ Μαλιγκούδης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο και ο Στράτος Ευθυμίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη.

 

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.ekirikas.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ