Παρασκευή 21.06.2024

Επιτυχημένη η συμβολική δράση καθαρισμού παραλίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και μαθητριών από τα Δημοτικά Σχολεία Χαλίκων, Βαρειάς και Ταξιαρχών (Καγιάνι) πραγματοποιήθηκε η συμβολική δράση καθαρισμού τμημάτων παραλίας στον δρόμο Μυτιλήνης – Κρατήγου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης και τη ΔΕΔΑΠΑΛ με τη συμμετοχή και του Συλλόγου «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Η δράση είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα ενθαρρύνει να έχουν ενεργή συμμετοχή στην προστασία των παραλιών μας και του περιβάλλοντος συνολικά. Πέραν του καθαρισμού οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα στελέχη των διοργανωτών και τους εκπαιδευτικούς τους για την ανακύκλωση και γενικότερα για ζητήματα περιβάλλοντος και ελαχιστοποίησης του οικολογικού τους αποτυπώματος.

Παρών στη δράση ήταν και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, που ευχαρίστησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους, όπως και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης και ο Πρόεδρος Γιώργος Αλεξίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Δαγιέλλης από το ΔΣ της ΔΕΔΑΠΑΛ.

Ο κ. Χριστόφας απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Με εμφανείς τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην καθημερινότητά μας, οφείλουμε να τοποθετούμε το Περιβάλλον στο επίκεντρο κάθε απόφασης και πολιτικής.

Να προχωράμε σε άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά στον πλανήτη συνολικά.

Είναι ένας αγώνας αναγκαίος αλλά και δύσκολος, μία υπόθεση όλων μας, πολιτών και πολιτείας.

Οφείλουμε να ακολουθήσουμε, ως πολίτες, έναν πιο υπεύθυνο τρόπο ζωής, που μειώνει το οικολογικό μας αποτύπωμα και να υποστηρίξουμε, ως πολιτεία, αυτόν τον τρόπο ζωής με βιώσιμες πολιτικές που θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον, αλλά και παρέχοντας κίνητρα, εργαλεία και ενημέρωση στους πολίτες.

Όλοι μαζί – και μόνο έτσι – μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία!»

Σημειώνουμε, πως οι φωτογραφίες από λήψεις drone παραχωρήθηκαν από την εταιρεία Scidrones, εταιρεία – τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για επιστημονική έρευνα και περιβαλλοντική παρακολούθηση, καθώς και επιθεωρήσεις μέσω drone.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.