Τρίτη 06.06.2023

Έρχεται Μητρώο Ακινήτων και για μακροχρόνιες μισθώσεις

Στην καταγραφή όλων των ακινήτων σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προχωρά η ΑΑΔΕ.

Στο “Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων”, θα προστεθούν πληροφορίες για τα ακίνητα και συγκεκριμένα εάν είναι ή έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Στη νέα πλατφόρμα υποχρέωση να δηλώνουν τα μισθώματα που καταβάλλουν θα έχουν και οι ενοικιαστές προκειμένου η ΑΑΔΕ να μπορεί να διασταυρώνει αυτόματα το καταβαλλόμενο μίσθωμα και εάν αυτό είναι ίδιο που δηλώνουν ιδιοκτήτης και ενοικιαστής και φυσικά θα προκύπτει και η ενοικίαση του ακινήτου.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο σφίγγοντας έτσι τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που “ξεχνούν” να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους στην Εφορία ή σκοπίμως εμφανίζουν στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ