ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 12/11/2024 - 6:00 μμ
Έρχεται ρύθμιση για τα κρυπτονομίσματα: Φόρος υπεραξίας 15% το βασικό σενάριο – Συστάθηκε ομάδα εργασίας
Ποια είναι η Επιτροπή
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στον σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και φορολόγησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στον σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και φορολόγησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων, δημιουργώντας ξανά ομάδα εργασίας που θα υποβάλει σχετικές προτάσεις, τρεις μήνες μετά τη διάλυση της προηγούμενης Επιτροπής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ertnews, η ανάκαμψη της αγοράς κρυπτονομισμάτων και η διαφαινόμενη περαιτέρω ανάπτυξή της μετά την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλέγματος και φορολογικού πλαισίου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εγκαθίδρυσής τους.
Η υφιστάμενη ασυδοσία επιτρέπει την αφορολόγητη διακίνηση τεράστιων ποσών τα οποία επενδύονται σε κρυπτονομίσματα, με τα κέρδη από αυτές τις επενδύσεις να μην εμφανίζονται καν στις φορολογικές δηλώσεις, ελλείψει του απαραίτητου πλαισίου.
Βασικός στόχος της επιτροπής θα είναι η φορολογική αντιμετώπιση των εισοδημάτων από κρυπτονομίσματα, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει την επιβολή φόρου με συντελεστή 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση.
Κωστής Χατζηδάκης: Ανάπτυξη αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων
Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκεται σε επαφές με τις φορολογικές διοικήσεις άλλων κρατών για διεθνή συνεργασία και ειδικά με την αμερικανική εφορία IRS με σκοπό τη φορολόγηση και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσα από τα ψηφιακά πορτοφόλια, καθώς θεωρείται δύσκολος ο εντοπισμός αυτών των κερδών με τον παραδοσιακό φορολογικό έλεγχο.
Η αμερικανική φορολογική διοίκηση διαθέτει τεχνογνωσία στον έλεγχο κρυπτονομισμάτων, κάτι που επιδιώκει να αξιοποιήσει η ΑΑΔΕ για την ανάπτυξη εμπειρίας σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων, όπως εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, δραστηριότητες στο «σκοτεινό» δίκτυο (dark web), εκπαίδευση προσωπικού και προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.
Προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την ανάπτυξη «ενός αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, παράλληλα με την ενσωμάτωση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών».
Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα συνδιαμορφωθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος
Όπως είπε, «τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό. Όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος στον βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
ArrayΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνθήκες ασφυξίας στον κλάδο της εστίασης – Πού οφείλεται η καθίζηση του τζίρου
13.12.2024 - 4:30 μμ
Αγρότες και Κτηνοτρόφοι: Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και Επιδόματα ΟΠΕΚΑ έως 31 Δεκεμβρίου 2024
12.12.2024 - 5:30 μμ
ΦΑΚΕΛΟΣ: Κρυπτονομίσματα: Μυστικά, παγίδες και ευκαιρίες
10.12.2024 - 11:30 μμ