Πέμπτη 28.09.2023

Έρχονται Ευρώπη τα κινέζικα ηλεκτρικά των 15.000 ευρώ

Καθιερωμένη πια, και με παρουσία στην Ευρώπη, η premium κινεζική εταιρεία σκοπεύει να μπει στην αναπτυσσόμενη αγορά των προσιτών EV – με ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κοστίζουν από 15 ως 30 χιλιάδες ευρώ.

Το όνομα της νέας αυτής υπο-μάρκας δεν είναι ακόμα αποφασισμένο ή δημοσιευμένο, αλλά το όλο πρόγραμμα έχει στα ενδότερα του κινεζικού εργοστασίου την ονομασία Firefly («πυγολαμπίδα»). Με τη μάρκα αυτή, η Nio σκοπεύει να εδραιώσει τη θέση της στην παγκόσμια βιώσιμη κινητικότητα και την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Nio ES8
Nio ES8

Σε αυτό το πλαίσιο επενδύει βαρέως στην επέκτασή της στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να διαθέτει τα νέα της προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στα μέρη μας. Μάλιστα, για τη Nio έχει ήδη υπάρξει και ελληνικό ενδιαφέρον. Τα τελευταία θα είναι κρίσιμα για τα σχέδια παγκοσμιοποίησης της Nio, καθώς θεωρείται ότι τα οικονομικά EV θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μαζικοποίηση της ηλεκτροκίνησης.

Η εταιρεία της Σαγκάης προς το παρόν λογίζεται ως premium κατασκευαστής, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Κίνας, πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το Nio ES8, το μοναδικό αυτοκίνητο που εξάγει στην Ευρώπη, τιμάται περίπου στα 60 χιλιάδες ευρώ. Στην Κίνα, το hatchback ET5 και το SUV ET7 τα βάζουν ευθέως με την Tesla. Στα σχέδια της εταιρείας, όπως έχει ήδη επιβεβαιώσει, βρίσκεται και η δημιουργία μιας άλλης υπο-μάρκας, της ALPS.

Nio ET5
Nio ET5

Η ALPS θα προσφέρει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο εύρος τιμής των 20 ως 45 χιλιάδων ευρώ, και σύμφωνα με τα πλάνα της Nio θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται το 2024. Η δεύτερη υπο-μάρκα (Firefly) θα τοποθετηθεί στην παγκόσμια αγορά κάτω από την ALPS, από άποψη τιμής και ποιότητας, για να διαθέτει όσο το δυνατόν πιο φτηνά EV. Το πιο οικονομικό από τα τελευταία μπορεί να κατεβάσει την τιμή του ακόμα και στα 15.000 ευρώ.

To εσωτερικό του Nio ET7
To εσωτερικό του Nio ET7

Τόσο η ALPS όσο και η νέα υπο-μάρκα (που δεν είναι επιβεβαιωμένο αν θα ονομάζεται Firefly ή κάπως αλλιώς) θα δρουν ανεξάρτητα από τη Nio, με δικούς τους τομείς έρευνας & εξέλιξης και δικά τους εργοστάσια. Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια, οι «Firefly», ALPS και Nio θα προσφέρουν στην Ευρώπη ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλο το εύρος τιμών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ