Παρασκευή 21.06.2024

Ερευνα του Tinder: Τί σκέφτονται άνδρες και γυναίκες στην πρώτη τους γνωριμία

Μελέτη της εφαρμογής γνωριμιών “Tinder” σε 8.000 singles αποκάλυψε ότι άνδρες και γυναίκες έχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το dating.

Εφαρμογές γνωριμιών όπως το Tinder είναι εξαιρετικές για την αύξηση του αριθμού των πιθανών συντρόφων με τους οποίους μπορείτε να συνομιλήσετε και να κάνετε σχέση, αλλά ο τεράστιος όγκος των επιλογών μπορεί μερικές φορές να είναι χαoτικός. Πώς μπορείτε να πάρετε την απόφασή σας όταν το μόνο που διαθέτετε είναι μια φωτογραφία και μερικές γραμμές βιογραφικού;
Μετά από έρευνα σε περισσότερους από 8.000 singles σε τέσσερις χώρες -Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Καναδά- σχετικά με τις συνήθειές τους στην πλατφόρμα γνωριμιών, το Tinder διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες έχουν περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νομίζουν. Με τίτλο «Green Flags», η μελέτη αποκάλυψε αυτό που το Tinder αποκαλεί «μια επιδημία παρεξηγήσεων», όπου οι άνθρωποι ουσιαστικά σαμποτάρουν τους εαυτούς τους και τις σχέσεις τους.

Ερευνα του Tinder: Τί σκέφτονται άνδρες και γυναίκες στην πρώτη τους γνωριμία

Κάτι παραπάνω από μια βραδιά
Ένα από τα βασικά πράγματα που αναζητούν οι άνθρωποι είναι τα κοινά ενδιαφέροντα. Η έρευνα, όμως που διεξήχθη σε ετεροφυλόφιλα άτομα ηλικίας 18-34 ετών, αποκάλυψε ότι πολλά έχουν στην πραγματικότητα λανθασμένες αντιλήψεις για το αντίθετο φύλο. Η Dr. Sara Konrath, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα λέει: «Η μελέτη “Green Flags” αποκαλύπτει τις αντιλήψεις που έχουν οι νέοι άνθρωποι ο ένας για τον άλλον». Πιο συγκεκριμένα, «οι άνδρες και οι γυναίκες κρίνουν λανθασμένα τις προθέσεις του άλλου με στερεοτυπικούς τρόπους. Τέτοια στερεότυπα μπορεί να είναι επιζήμια για τις σχέσεις». Ως αποτέλεσμα των λανθασμένων αυτών αντιλήψεων, οι ελεύθεροι άνθρωποι βλέπουν κάποιες ψευδείς «κόκκινες σημαίες» από πιθανούς συντρόφους, με σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες άνδρες (91%) και γυναίκες (94%) να συμφωνούν ότι οι γνωριμίες έχουν γίνει σήμερα πιο δύσκολες.

Οι “παρανοήσεις” που δυσκολεύουν το dating:
-Οι γυναίκες υποθέτουν ότι οι άνδρες θέλουν μόνο σεξ”
, σύμφωνα με το Tinder. «Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 65% των γυναικών πιστεύει ότι οι άνδρες αναζητούν μόνο περιστασιακά φλερτ, ενώ στην πραγματικότητα μόλις το 29% των ετεροφυλόφιλων ανδρών που απάντησαν παραδέχθηκε ότι αναζητά εφήμερες σχέσεις. Αυτές οι παρεξηγημένες πεποιθήσεις δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο χάσμα, όχι μόνο στις νέες γνωριμίες, αλλά και στο να προχωρήσει κάποιος σε μια νέα σχέση.
Οι “θεωρίες” σκοτώνουν την ατμόσφαιρα. Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς άνδρες (53%) δήλωσαν ότι θέλουν μια ρομαντική σχέση, αλλά πιστεύουν ότι λιγότερες γυναίκες (49%) αναζητούν το ίδιο. Οι άνδρες πιστεύουν ότι οι γυναίκες θα εστιάσουν σε παράγοντες όπως το ύψος (34%) ή η καριέρα (31%) όταν βλέπουν το προφίλ τους. Αν και «τα σωματικά χαρακτηριστικά και το επαγγελματικό υπόβαθρο βοηθούν να σχηματιστεί μια εικόνα, αυτά δεν φαίνεται να είναι τα μοναδικά κριτήρια όταν πρόκειται για το με ποιον θέλουν οι γυναίκες να βγουν ραντεβού».
Κοινωνικά προοδευτική, ρομαντικά παραδοσιακή. Μια άλλη ενδιαφέρουσα οπτική γωνία στη σημερινή σκηνή γνωριμιών είναι ότι ενώ οι γυναίκες έχουν πιο προχωρημένες απόψεις, εξακολουθούν να διατηρούν τα «παραδοσιακά» πρότυπα σχέσεων. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανδρών (78%) και των γυναικών (84%) δηλώνουν ότι θέλουν μια ισότιμη σχέση, η “παραδοσιακή προσέγγιση” στο ραντεβού κάνει κάποιους άνδρες αβέβαιους για το πώς να προχωρήσουν.
Ιπποτισμός της νέας εποχής. Οι γυναίκες λένε ότι εξακολουθούν να εκτιμούν τις ιπποτικές χειρονομίες αλλά δεν είναι πια το μοναδικό σημείο αναφοράς, με την μελέτη να συμβουλεύει:
*”Βεβαιωθείτε ότι το ραντεβού σας επιστρέφει στο σπίτι με ασφάλεια”»”. Το 59% των γυναικών θεώρησε ότι αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό -έναντι του 38% των ανδρών.
*”Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά κατά τη διάρκεια του ραντεβού”. Το 55% των γυναικών προτιμούν να μην έχουν τηλέφωνο μαζί τους -έναντι 34% των ανδρών.
*”Δώστε ειλικρινείς φιλοφρονήσεις”. Το 50% των γυναικών προτιμούν τα κομπλιμέντα να είναι αληθινά -έναντι 35% των ανδρών.
Παρόλο που τα ποσοστά των γυναικών στις “απαιτήσεις” σε ένα ραντεβού είναι υψηλότερα, αυτά τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στην αναθεώρηση της αντίληψης των ανδρών για το τι έχει σημασία σε μια πρώτη συνάντηση.
Ο,τι και λένε τα παραπάνω, όμως, μια είναι η συμβουλή: Το ένστικτό σας δεν λέει ποτέ ψέματα και καμία «Πράσινη Σημαία» δεν μπορεί να το επισκιάσει αυτό.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.