Κυριακή 24.09.2023

Ερευνητές δημιούργησαν το ομοίωμα του «αρχαιότερου ανθρώπου» – Χρησιμοποίησαν κρανίο γυναίκας 45.000 ετών

Το πρόσωπο μιας γυναίκας που μπορεί να είναι ο «αρχαιότερος άνθρωπος» στη Γη και έζησε πριν 45.000 χρόνια πιστεύουν ότι «αναβίωσαν» ακαδημαϊκοί από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο από το σπασμένο κρανίο της.

Όλα ξεκίνησαν το 1950, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αποκομμένο κρανίο θαμμένο βαθιά σε ένα σύστημα σπηλαίων στην Τσεχία. Το κρανίο ήταν χωρισμένο στη μέση. Τότε, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκελετικά υπολείμματα ήταν από δύο ξεχωριστά άτομα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Live Science, μέσα από ανάλυση της αλληλουχίας του γονιδιώματος, που έγινε μετά από δεκαετίες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κρανίο ανήκει στην πραγματικότητα σε ένα μόνο άτομο, μία γυναίκα που έζησε πριν 45.000 χρόνια.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η γυναίκα είναι ο αρχαιότερος ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος που έχει ποτέ γενετικά αλληλουχηθεί. Φέροντας σκούρα χαρακτηριστικά, οι ερευνητές ονόμασαν τη γυναίκα Zlatý kůň, ή «χρυσό άλογο» στα τσέχικα, σε μια αναφορά σε έναν λόφο πάνω από το σύστημα σπηλαίων που εντοπίστηκαν.

Περαιτέρω ανάλυση του DNA έδειξε ότι το γονιδίωμά της έφερε περίπου 3% καταγωγή από Νεάντερταλκαι ότι ανήκε σε έναν πληθυσμό πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων που πιθανότατα ζευγάρωσαν με Νεάντερταλ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ