Τετάρτη 10.08.2022

Εργαστήρι Οικογιορτής Λέσβου στις 30 Ιουλίου στη Χαραμίδα

Ακόμα ένα εργαστήριο της Οικογιορτής Λέσβου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τo Σάββατο 16 Ιουλίου στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Καλλονή. Με την καθοδήγηση του Νικηφόρου Λεγάκη οι παραβρισκόμενοι συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο παρασκευής σαπουνιών με τη μέθοδο της ψυχρής επεξεργασίας. Από την αποθήκευση του λαδιού μέχρι την ανάμιξη των υγρών στοιχείων και από την προετοιμασία των αρωματικών υλικών μέχρι το τελευταίο στάδιο της έκχυσης στο ξύλινο καλούπι.

Ευωδιές λεμονιού και λεβάντας πλημμύρισαν τον υπέροχο κήπο του Μετοχίου και τα παλιά μαγειρικά λάδια ξεκίνησαν μια νέα ζωή με τη μορφή σαπουνιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ιστορική αναδρομή στις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής σαπουνιού στο νησί της Λέσβου ως τρόπος ανακύκλωσης, μιας πρακτικής με ιστορία εκατοντάδων χρόνων.

Επόμενη στάση της Οικογιορτής Λέσβου είναι στην παραλία της Χαραμίδας στις 30 Ιουλίου, όπου ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Λέσβος Χωρίς Πλαστικά» θα γιορτάσει τα 2α γενέθλιά του. Με την ιδιαίτερη έμπνευση του εργαστηρίου Safe passage, θα μάθουμε εναλλακτικές λύσεις επαναχρησιμοποίησης, “Visible mending: με βελόνα και κλωστή στην παραλία”, και θα συμμετέχουμε όλοι μαζί σε δράση «Επιστήμης των πολιτών – Citizens Science» για την παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στην παραλία της Χαραμίδας.

Εκατομμύρια τόνοι υφάσματος χάνονται κάθε χρόνο σε ρούχα που πετάμε, ένα φαινόμενο με πολλαπλές περιβαλλοντικές, οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις. Είναι συνήθεια πολλών να πετάνε τα ρούχα τους μόλις αυτά παρουσιάσουν κάποιο ελάττωμα, δεν τους κάνουν ή αλλάξει λίγο η μόδα. Τη λύση δεν τη βρίσκουμε σε κάτι που έρχεται από το μέλλον αλλά σε αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες μας για πάρα πολλά χρόνια.

Την Οικογιορτή Λέσβου συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Λέσβος Χωρίς Πλαστικά και Lesvos Solidarity.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://aeolos.tv

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ