Κυριακή 28.05.2023

Ερντογάν: Ανακοίνωσε αύξηση μισθών κατά 45% στους δημοσίους υπαλλήλους

Έξι ημέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αύξηση του μηνιαίου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στις 15.000 τουρκικές λίρες, ήτοι σχεδόν 700 ευρώ.

«Ο χαμηλότερος μηνιαίος μισθός των δημοσίων εργαζομένων θα αυξηθεί σε 15.000 τουρκικές λίρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι αυτό αποφασίστηκε για το πλαίσιο της αμοιβής «που θα λάβουν περίπου 700.000 αδελφοί μας το 2023 – 2024».

Σύμφωνα με το ίδιο, «στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αυξάνουμε τους μισθούς κατά 45%, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου πρόνοιας, αυξάνοντας έτσι τον κατώτατο μισθό των δημοσίων εργαζομένων στις 15.000 TL».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και τις αυξήσεις των συντάξεων. «Τον Ιούλιο έχουμε προετοιμασίες με βάση τη διαφορά πληθωρισμού και δείκτη ευημερίας», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα πως δεν θα επιτρέψει να «συνθλιβούν» οι πολίτες από τον πληθωρισμό, ο οποίος υποχωρεί τους τελευταίους έξι μήνες, όπως ισχυρίστηκε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός παραμένει επί του παρόντος υψηλός αν και έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες για να εκφράσει την εκτίμηση πως θα συνεχιστεί η μείωση και το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται στοιχεία της κυβέρνησης, οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή μετριάστηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο, μια τάση που η κυβέρνηση λέει ότι αναμένεται να συνεχιστεί.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, όπως αναφέρουν, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από την κορύφωσή του τον περασμένο Οκτώβριο, υποχωρώντας στο ετήσιο 43,68% τον περασμένο μήνα.

Η μέτρηση σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη ύφεση από το 85,51% τον Οκτώβριο που αποτέλεσε την κορύφωση 24 ετών, σημειώνουν, για να προσθέσουν πως τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 50,51% τον Μάρτιο, με ευνοϊκό αποτέλεσμα βάσης.

ΠΗΓΗ:

https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ