Δευτέρα 20.09.2021

Ερώτηση για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ μεταπτυχιακών και διδακτορικών από το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Εκατοντάδες απόφοιτοι από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, υψηλά ειδικευμένοι, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ουσιαστικά παραμένουν δέσμιοι, λόγω πολύμηνης αναμονής, αδυνατώντας να αναζητήσουν εργασία στο αντικείμενό τους, αφού η αναγνώριση των τίτλων σπουδών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εύρεση της. Μάλιστα, για τους τίτλους που αφορούν σε απόφοιτους θετικών επιστημών δεν απαιτείται κάποιου είδους εξέταση παρά μόνο ο έλεγχος των κατατιθέμενων εγγράφων, διαδικασία που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Είναι ανεπίτρεπτο, να καταδικάζονται νέοι επιστήμονες, στην ανεργία ή την ετεροαπασχόληση, φανερώνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στα κίνητρα που θα δοθούν σε νέους που σπουδάζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην χώρα και να προσφέρουν τις γνώσεις τους.

Με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων οι υπηρεσίες του ΔΟΑΤΑΠ είναι υποστελεχωμένες, αδυνατώντας να φέρουν σε πέρας το τεράστιο όγκο των αιτήσεων που υπάρχουν. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο ειδικός εισηγητής για τις θετικές επιστήμες έχει τουλάχιστον 400 αιτήσεις στα χέρια του.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διεκδικήσεις αναγνώρισης των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί.
  • Να στελεχωθεί από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό ο ΔΟΑΤΑΠ ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να ικανοποιούνται οι αιτήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κομνηνάκα Μαρία

Συντυχάκης Μανώλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ