Τρίτη 16.04.2024

Εταιρεία βγάζει εκατομμύρια από την απελπισία των αμάχων στη Γάζα -Ουρές για ένα εισιτήριο στην Αίγυπτο

Μια αιγυπτιακή εταιρεία χρεώνει τους Παλαιστίνιους 5.000 δολάρια ανά άτομο για να φύγουν από τη Γάζα και έχει αυξήσει τις τιμές της κατά 14 φορές από την έναρξη του πολέμου.

Το βρετανικό Sky News πραγματοποίησε μια εκτενή έρευνα γύρω από το δίκτυο που έχει στήσει η εν λόγω εταιρεία, επενδύοντας στον πόνο των αμάχων της Λωρίδας της Γάζας και της απελπισίας τους να αναζητήσουν ασφάλεια.

Πριν από τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπιζαν την αναμονή εβδομάδων ή μηνών για να τους επιτραπεί η είσοδος στην Αίγυπτο. Πληρώνοντας, ωστόσο, μερικές εκατοντάδες δολάρια σε μια από τις διάφορες εταιρείες, μπορούσαν να εξασφαλίσουν το ταξίδι τους μέσα σε λίγες ημέρες.

Βγάζοντας εκατομμύρια στις πλάτες των αμάχων της Γάζας

Τα κανονικά διασυνοριακά ταξίδια έχουν ανασταλεί από την έναρξη του πολέμου. Ο «συντονισμός», όπως λέγεται, είναι πλέον ο μόνος τρόπος για τους Παλαιστίνιους χωρίς διπλή υπηκοότητα να φύγουν από τη Γάζα, εκτός από την μετακίνηση για ιατρικούς λόγους

Και ενώ παλαιότερα υπήρχαν αρκετές εταιρείες που προσέφεραν αυτές τις υπηρεσίες, τώρα υπάρχει μόνο μία – η αιγυπτιακή εταιρεία Hala.

Πριν από τον πόλεμο, ήταν δυνατό να ταξιδέψει κανείς με τη Hala για 350 δολάρια όπως φαίνεται σε διαφημίσεις από έναν ταξιδιωτικό πράκτορα με έδρα τη Γάζα που προσφέρει τις υπηρεσίες της Hala.

Από την έναρξη του πολέμου, ωστόσο, η Hala αύξησε τις τιμές της σε 5.000 δολάρια ανά ενήλικα – μια αύξηση 14 φορές πάνω.

Το Sky News επαλήθευσε αυτή την τιμή επιβεβαιώνοντας μαρτυρίες από δεκάδες πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός υπαλλήλου της Hala, καθώς και από τιμοκαταλόγους που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Ένας πρώην συντονιστής είπε στο Sky News ότι εγκατέλειψε τον κλάδο εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών της Χάλα. «Αρνούμαι να συμμετάσχω στο έγκλημα αυτών των τιμών και του εκβιασμού», λέει.

SkyNews
SkyNews

Η Hala θα μπορούσε να βγάζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα

Επισήμως, η Αίγυπτος επιτρέπει την έξοδο μόνο σε ξένους υπηκόους και τραυματίες. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η πλειονότητα όσων έλαβαν άδεια να φύγουν από τη Γάζα το έκαναν μέσω της Hala (56%).

Στις 27 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, 246 άτομα ήταν εγγεγραμμένα για να ταξιδέψουν με την Hala, σε σύγκριση με 40 άτομα που είχαν διακομιστεί για ιατρικούς λόγους και 123 ξένους υπηκόους.

Ο κατάλογος ταξιδιωτών της Hala για εκείνη την ημέρα, που παρουσιάζεται παρακάτω, περιλάμβανε 48 παιδιά και 198 ενήλικες, έξι από τους οποίους ήταν Αιγύπτιοι πολίτες. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας για τα λεφτά της Hala, σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει κερδίσει 1.083.900 δολάρια σε μία μόνο ημέρα.

 SkyNews
SkyNews

Πώς λειτουργεί η Hala

Το Sky News μίλησε με περισσότερους από 70 Παλαιστίνιους για να καταλάβει πώς η Hala είναι σε θέση να λειτουργεί και πώς οι τιμές της επηρεάζουν τους Παλαιστίνιους σε μια εποχή που τόσοι πολλοί προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από το φόβο μιας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα.

Στις πηγές περιλαμβάνονται 30 άτομα που έχουν ταξιδέψει με τη Hala από την έναρξη του πολέμου ή που έχουν οργανώσει προσωπικά το ταξίδι για κάποιον.

Η Χάλα αφήνει ελάχιστα ίχνη από έγγραφα. Η εταιρεία δεν είναι εγγεγραμμένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αρχαιοτήτων και Τουρισμού, όπως υποχρεούνται να κάνουν οι αιγυπτιακές εταιρείες που εμπλέκονται σε διασυνοριακά ταξίδια. Η μόνη της παρουσία στο διαδίκτυο είναι δύο σελίδες στο Facebook και μια φόρμα στο Google.

Όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η πληρωμή έπρεπε να γίνει με μετρητά και σε κανέναν δεν δόθηκε απόδειξη. Έλαβαν μόνο ένα εισιτήριο με το όνομά τους, αλλά καμία πληροφορία σχετικά με το ποσό που καταβλήθηκε.

Και παρόλο που οι τιμοκατάλογοι βρίσκονται εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανένας δεν παρέχεται επίσημα από τη Hala.

«Δεν θα αναρτούσαν επίσημα τις τιμές – δεν θέλουν την προσοχή», λέει ένας άνδρας που οργάνωσε το ταξίδι για την οικογένειά του. «Οι άνθρωποι απλά ρωτούν στο γραφείο και διαδίδουν τα νέα».

Η πληροφορία διαδίδεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε σελίδες στο Facebook και σε κανάλια Telegram με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους.

Τα γραφεία στο Κάιρο

Ένας υπάλληλος της Hala δήλωσε στο Sky News ότι ο καλύτερος τρόπος για να εγγραφεί και να πληρώσει για ταξίδια με την εταιρεία ήταν να στείλει έναν συγγενή στα κεντρικά γραφεία της στο Κάιρο. Ο υπάλληλος είπε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν επίσης να πληρώσουν μέσω μεταφοράς μετρητών δια κινητού τηλεφώνου, αν και αυτό δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι τώρα

Τα κεντρικά γραφεία της Hala βρίσκονται στην έδρα της μητρικής της εταιρείας, της Organi Group, στην περιοχή Nasr City του Καΐρου.

«Όλο το κτίριο φυλάσσεται με τεράστια ασφάλεια», δήλωσε μια πηγή που είχε επισκεφθεί το γραφείο. «Είναι πολύ φανταχτερό».

Πολλαπλές πηγές ανέφεραν ότι συχνά υπήρχαν εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι που σχημάτιζαν ουρές έξω από το κτίριο. Δύο δήλωσαν στο Sky News ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν μη επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 δολαρίων απλώς και μόνο για να μπουν στο κτίριο.

Οι αιγυπτιακές και οι ισραηλινές αρχές δεν απάντησαν όταν ρωτήθηκαν αν εμπλέκονται στη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας στους ταξιδιώτες της Χάλα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ