Τρίτη 07.02.2023

Ετοιμάζουν έκδοση ομολόγων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – Τα ποσά που θα αντλήσουν από τις αγορές

Προχθές Τετάρτη (19/12), το ελληνικό δημοσίο προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγων για το 2022, με τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως «η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%», ενώ πρόσθεσε ότι «το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία».

Στον ιδιωτικό τομέα, οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν επίσης την έκδοση νέων ομολόγων, με στόχο την κεφαλαιακή τους θωράκιση. Οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών αναμένεται να είναι ύψους 1 δισ. ευρώ για κάθε μία. Τα περισσότερα ομόλογα εκτιμάται πως θα εκδοθούν κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha) θα χρειαστούν συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 15,5 δις ευρώ, προκειμένου να πιάσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2024.

Τα κεφάλαια αναμένεται να αντληθούν μέσω:

  • ομολόγων υψηλής εξασφάλισης
  • ομόλογα δεύτερης κατηγορίας, μειωμένης εξασφάλισης (Tier II)
  • τίτλους ΑΤ1

Με δεδομένη την ανοδική τάση των αποδόσεων ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων την κατάλληλη στιγμή. Βασικός παράγοντας που θα κρίνει την τιμολόγηση είναι, βεβαίως, και το είδος των ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση Tier II ομολόγου έως το τέλος του μήνα. Άγνωστο είναι το ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει η τράπεζα μέσω του δανεισμού.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ