Πέμπτη 11.08.2022

Ευρώπη: Φέτος έχει καεί μέχρι στιγμής η δεύτερη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι έκαψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ, και μάλιστα ενώ η περιοχή βρίσκεται στα μέσα της αντιπυρικής σεζόν, σύμφωνα με δεδομένα από το Κέντρο Κοινών Ερευνών της ΕΕ (JRC).

Δώδεκα χώρες της Ευρώπης έχουν καταγράψει μεγάλες πυρκαγιές φέτος, οι οποίες ανάγκασαν χιλιάδες πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους και προκάλεσαν καταστροφές σε οικίες και επιχειρήσεις. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα, εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει 600.731 εκτάρια στις χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, έκταση που την κατατάσσει στη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση από το 2006 οπότε και ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές. Το 2017, είχαν καεί συνολικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής σεζόν(Ιούνιος με Σεπτέμβριο) 987.844 εκτάρια.

Η έκταση που έχει καεί είναι διπλάσια από την έκταση του Λουξεμβούργου ενώ καμία άλλη χρονιά στις καταγραφές δεν αναφέρει τόσο μεγάλη έκταση καμένης γης μέχρι τον Αύγουστο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το JRC καταγράφει δασικές πυρκαγιές που έχουν κάψει πάνω από 30 εκτάρια, οπότε αν είχαν προστεθεί και μικρότερες φωτιές το σύνολο της καμένης έκτασης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Η κλιματική αλλαγή κάνει πιο έντονο το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, αυξάνοντας τις συνθήκες ζέστης και ξηρασίας που βοηθούν στην πιο γρήγορη επέκταση τους αλλά και στη μεγαλύτερη διάρκεια τους. Ο Βίκτορ Ρέσκο ντος Ντίος, καθηγητής δασικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Lleida της Ισπανία δήλωσε στο Reuters ότι οι μεγάλες πυρκαγιές στην Γαλλία και την Πορτογαλία στις αρχές του Ιουλίου ήταν «άκρως ασυνήθιστες» και έδειξαν πως η κλιματική αλλαγή φέρνει νωρίτερα την σεζόν των πυρκαγιών και επιμηκύνει την διάρκεια της.

«Οι τωρινές πυρκαγιές στη Μεσόγειο δεν μπορούν πια να κατασβεστούν…Οι μεγάλες πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερες και μεγαλύτερες», εξηγεί.

Πηγή :

https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ