Σάββατο 24.07.2021

Έξαρση του κορονοϊού στην Αγγλία λόγω Euro- Οι φόβοι για 100.000 κρούσματα την μέρα

Η ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τελευταία στην Αγγλία φαίνεται πως σχετίζεται με τη διοργάνωση του Euro 2020 και τα όσα αυτή συνεπάγεται για την κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Όπως είναι τώρα η κατάσταση, τα κρούσματα στην Αγγλία διπλασιάζονται κάθε έξι ημέρες. Μέσα στον Ιούνιο, τα κρούσματα συνολικά τετραπλασιάστηκαν, σε σχέση με αυτά του προηγούμενου μήνα.

Όσον αφορά την σημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων- και με βάση τα όσα έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής- οι ειδικοί περιμένουν τα χειρότερα. Χθες βράδυ, περισσότεροι από 66.000 οπαδοί συγκεντρώθηκαν στο στάδιο Γουέμπλεϊ, με τους περισσότερους να αμελούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή της μεταξύ τους επαφής κατά τη διάρκεια των έξαλλων πανηγυρισμών τους.

Σύμφωνα, βέβαια, με τους ειδικούς, ο συγχρωτισμός μέσα στο ίδιο το στάδιο αποτελεί μονάχα την κορυφή του «παγόβουνου» της υπερμετάδοσης που προκύπτει από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Για πολλούς μελετητές, η μεγαλύτερη «ζημιά» προκαλείται από τη γενικότερη, έντονη κοινωνικοποίηση και τον συνωστισμό των οπαδών αυτές τις μέρες.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, μέσα στον Ιούνιο, οι άνδρες αποδείχθηκαν πιο πιθανοί φορείς του ιού σε ποσοστό 30%, σε σχέση με τις γυναίκες. Κάτι τέτοιο δεν είχε παρατηρηθεί ως τώρα στην Αγγλία, από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα.

Ο συνωστισμός στα ΜΜΜ πριν και μετά από τον κάθε αγώνα, οι εορτασμοί στους δρόμους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας αλλά, κυρίως, οι συγκεντρώσεις σε παμπ και σπίτια από όσους δεν είχαν την ευκαιρία να δουν live το παιχνίδι φαίνεται πως συμβάλλουν καθοριστικά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Μέχρι τις 19 Ιουλίου, οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου πιστεύουν πως τα κρούσματα θα αυξηθούν δραματικά, φθάνοντας έως και τα 100.000 νέα ανά ημέρα.

Ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚι, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (που δεν συμμετείχε στην έρευνα), σχολίασε τα ευρήματα ως εξής:

«Ο συσχετισμός των εξάρσεων στα κρούσματα με τους αθλητικούς αγώνες, είναι περίπλοκος. Είδαμε σαφέστατη άνοδο των κρουσμάτων έπειτα από το ματς Αγγλίας- Σκωτίας, αλλά και όταν οι οπαδοί της Φινλανδίας μετέβησαν στην Αγία Πετρούπολη. Παρόλα αυτά, το ρίσκο ενδέχεται να έχει να κάνει λιγότερο με τον αγώνα και τη συγκέντρωση των οπαδών στο εκάστοτε στάδιο αν και, με τα κρούσματα να έχουν ήδη αυξηθεί, αυξάνονται και εκεί οι πιθανότητες για περαιτέρω μετάδοση. Καθοριστικής σημασίας είναι για μένα, ωστόσο, η αύξηση των συγκεντρώσεων σε σπίτια και χώρους εστίασης για την παρακολούθηση των αγώνων».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα «The i», για τον τελικό του Euro την Κυριακή ενδέχεται να επιτραπεί η προσέλευση στο Γουέμπλεϊ 90.000 οπαδών. Μέχρι στιγμής, το στάδιο επιτρεπόταν να είναι μόνο κατά 75% πλήρες. Όπως δήλωσε ένας ανώνυμος κυβερνητικός σύμβουλος στη DailyMail:

«Έχουμε και άλλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά καθώς η Αγγλία πρόκειται να είναι στον τελικό την Κυριακή, η πληρότητα του Γουέμπλεϊ συζητιέται επίσης. Προκύπτει φυσικά πρόβλημα με την μεγάλη συγκέντρωση κόσμου στο στάδιο εν μέσω πανδημίας. Πολλοί εκφράζουν, όμως, την άποψη πως, ό,τι και να γίνει, θα υπάρχουν χιλιάδες άτομα σε άλλους χώρους που θα παρακολουθούν το παιχνίδι. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό».

ΠΗΓΗ: Daily Mail 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ