ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 06/09/2023 - 10:30 μμ
«Εξαϋλώνονται» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε crypto
«Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος βλέποντας την… περιρρέουσα κατάσταση στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα.
Επενδυτές- «φάλαινες» που μετακινούν τα πορτοφόλια τους, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ρευστοποιούνται ή εξαφανίζονται από κλοπές και projects που καταρρέουν. Είναι αυτός ο πανικός, δείγμα του ότι έρχεται ένας ακόμα… Τιτανικός στα κρυπτονομίσματα, ή «απλώς» μια ακόμα φάση του κρυπτο-χειμώνα; O «δείκτης φόβου» των crypto, πάντως, δείχνει την αρχή ενός πανικού, καθώς σήμερα βρίσκεται στο 40, που μεταφράζεται με μια λέξη: Φόβος…
Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια: Μόνο σε 24 ώρες -την τελευταία μέρα του Αυγούστου- όταν το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα, το bitcoin, βυθίστηκε κάτω από τα 26.000 δολάρια, σημείο όπου παραμένει, ρευστοποιήθηκαν εκατομμύρια δολάρια σε crypto assets.
Σύμφωνα με την Coinglass, εκείνη τη μέρα, ρευστοποιήθηκαν περισσότερα από 127 εκατ. δολάρια, με την πλειοψηφία να φεύγει από ανταλλακτήρια, όπως τα OKX, Binance και Bybit που είδαν εκροές 41, 38,6 και 17,9 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, ενώ το bitcoin έχασε 47 εκατ. με το Ethereum να ακολουθεί με εκροές 31 εκατ. δολαρίων.
Η «αιμορραγία» συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει κάποιος πανικός στο σύστημα: Σύμφωνα με τα στατιστικά της Coinglass, τις τελευταίες 24 ώρες, 23.126 traders επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους σε crypto assets, με το συνολικό ποσό των εκροών να ανέρχεται σε 44,53 εκατ. δολάρια και το μεγαλύτερο ποσό που «τραβήχτηκε» σε αυτό το διάστημα να φτάνει τα 4,2 εκατ. στο Bitmex.
Επιπλέον, μόνο τον Αύγουστο, σε μόνο ένα δευτερεύον κρυπτονόμισμα, το Litecoin, οι «φάλαινες» (δηλαδή οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε αυτό) πούλησαν τοποθετήσεις ύψους 27 εκατ. δολαρίων.
Όμως αυτό, δεν είναι το μόνο κακό σημάδι, το μόνο σύννεφο στον ουρανό, καθώς προστίθεται στα περισσότερα από 20 δισ. δολάρια -ή 800.000 bitcoin- που ρευστοποιήθηκαν από ανταλλακτήρια την τελευταία τριετία.
Το οικοσύστημα των crypto δείχνει να βάλλεται σε ένα άλλο κρίσιμο σημείο του, αυτό της εμπιστοσύνης, καθώς εκατομμύρια δολάρια εξαφανίζονται από απάτες και χάκερς. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των τελευταίων 5 ημερών είναι η κλοπή crypto assets αξίας 130 εκατ. δολαρίων από τη Gala Games -για την οποία οι δύο συνιδρυτές μήνυσαν ο ένας τον άλλο- η απώλεια 386 εκατ. δολαρίων από επίθεση χάκερς στη Bitbrowser και το χακάρισμα στη Stake, από την οποία έκαναν «φτερά» 16 εκατομμύρια.
Το οικοσύστημα μοιάζει να περνά μια κρίση, ακόμα και στα γιγαντιαία projects που σχετίζονταν με αυτό. Δείτε για παράδειγμα το Metaverse, το οποίο διαφημιζόταν ως το next big thing της τεχνολογίας (ωθώντας μάλιστα τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να αλλάξει το όνομα της μητρικής εταιρείας του Facebook, Instagram κ.α. σε Meta): Σήμερα, τα κορυφαία νομίσματα metaverse βρίσκονται κατά μέσο όρο 92% κάτω σε σχέση με τα υψηλά τους, κάτι που κάνει το γεγονός ότι τα σχετικα με αυτά projects να μοιάζουν -και να είναι- ανενεργά ή εγκαταλελειμένα μέχρι… νεοτέρας.
Γενικότερα το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση, καταγράφοντας χαμηλό 5ετίας. Τα στοιχεία για τις αναζητήσεις παγκοσμίως στη Google για τον οργανικό όρο «κρυπτονόμισμα» βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών, γεγονός που αντανακλά την αλλαγή στο κλίμα και την ανησυχία των συμμετεχόντων στην αγορά. Αλλά και το γεγονός ότι το ενδιαφέρον από νέους επενδυτές σβήνει.
Συνήθως, το crypto-σύστημα παρακολουθεί στενά τους δείκτες συναισθήματος, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων Google Trends, για να εκτιμήσει το συνολικό ενδιαφέρον. Η ανάλυση των δεδομένων αναζήτησης μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς το ευρύτερο κοινό αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Οι ραγδαίες αλλαγές στις τάσεις αναζήτησης, όπως συμβαίνει επί του παρόντος, μπορούν να σηματοδοτήσουν αλλαγές στο συναίσθημα, οι οποίες συχνά επηρεάζουν άμεσα τις δυνάμεις της αγοράς προσφοράς και ζήτησης.
Έτσι, οι αναζητήσεις για το Bitcoin, το μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, έχουν κυρίως διατηρήσει τη θέση τους, διατηρώντας επίπεδα πάνω από αυτά που παρατηρήθηκαν το 2019 και το 2020, πιθανώς λόγω της καθιερωμένης φήμης και αναγνώρισής του.
Αντίθετα, εκείνες για το Ethereum, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα του 2019, σημειώνουν πτώση, με τις αναζητήσεις τον Αύγουστο του 2023 να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Είναι ενδιαφέρον ότι το Ethereum είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και ο πρωτοπόρος στα έξυπνα συμβόλαια, κυριαρχώντας στις σκηνές των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών (DeFi) και των non-fungible tokens (NFTs).
Μπορεί να γίνει, λοιπόν, κάτι που θα αλλάξει το κλίμα, ή το «κυνήγι» των ρυθμιστικών αρχών στα κρυπτονομίσματα και το άνοιγμα της ντουλάπας των μεγαλύτερων crypto-funds και ανταλλακτηρίων που αποκάλυψε φρικιαστικούς σκελετούς, σημαίνει την αρχή ενός νέου γύρου τρόμου;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυξήσεις μισθών 5% τον χρόνο έως το 2027 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
14.10.2024 - 11:30 πμ