Σάββατο 18.04.2026

Έξι βάσεις εναέριας διάσωσης με παρουσία και στη Λήμνο – Σχέδιο σε εξέλιξη;

Από τον Μάιο του 2025, το LimnosReport είχε φέρει πρώτο στο φως τον σχεδιασμό για τη δημιουργία βάσεων εναέριας διάσωσης στη χώρα, δημοσιεύοντας τις σχετικές πληροφορίες αμέσως μετά τη διαρροή του σχεδίου. Τότε, το θέμα είχε παρουσιαστεί ως μια σημαντική πρωτοβουλία που θα ενίσχυε καθοριστικά την Πολιτική Προστασία, με τη Λήμνο να συγκαταλέγεται στις κομβικές περιοχές εγκατάστασης.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο αρμόδιος υπουργός επανέρχεται για να ανακοινώσει ότι το έργο εισέρχεται πλέον σε φάση υλοποίησης, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη συμμετοχή της Λήμνου ως μίας από τις έξι βάσεις. Παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, το ζητούμενο παραμένει η ουσιαστική πρόοδος και η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη. Η ελπίδα όλων είναι αυτή τη φορά το σχέδιο να προχωρήσει χωρίς νέες καθυστερήσεις και να πάρει σύντομα σάρκα και οστά.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία έξι βάσεων εναέριας διάσωσης στη χώρα, ένα έργο που απασχολεί εδώ και χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης.

Κάλυψη όλης της χώρας με κομβικά σημεία

Οι βάσεις προβλέπεται να αναπτυχθούν σε ΆκτιοΑγχίαλοΗράκλειοΚαβάλαΛήμνο και Νάξο, καλύπτοντας καίριες γεωγραφικές ζώνες. Η ένταξη της Νάξου στον σχεδιασμό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενισχύει την επιχειρησιακή κάλυψη των Κυκλάδων, όπου οι ανάγκες για άμεση επέμβαση και αεροδιακομιδές αυξάνονται σημαντικά, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Στόχος η λειτουργία μέσα στο 2026

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έχει τονίσει ότι το έργο βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, με στόχο τη λειτουργία των βάσεων ακόμη και εντός του 2026. Παράλληλα, αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Το περιστατικό που ανέδειξε την ανάγκη

Η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας διάσωσης έγινε επιτακτική μετά τον τραγικό θάνατο του 21χρονου Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα το 2022, ένα περιστατικό που ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο, τις καθυστερήσεις και τα κενά στην άμεση επέμβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Αυξημένες ανάγκες σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Η Ελλάδα, με το έντονο ορεινό της ανάγλυφο και τον εκτεταμένο νησιωτικό χώρο, παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες για ταχεία ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά, όπου η πρόσβαση από ξηράς είναι δύσκολη. Την ίδια ώρα, οι αεροδιακομιδές αποτελούν βασικό πυλώνα της υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα για τα νησιά.

Εθνικές ειδήσεις

Ακόμη χωρίς απτό αποτέλεσμα

Παρά τις θεσμικές εξελίξεις και τις διαβεβαιώσεις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακόμη απτό αποτέλεσμα, με τη διαδικασία του διαγωνισμού να αποτελεί το επόμενο κρίσιμο βήμα.

Αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι επισημάνσεις για την ανάγκη επέκτασης του δικτύου, καθώς εκτιμάται ότι για πλήρη κάλυψη της χώρας θα απαιτούνταν περισσότερες βάσεις.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία των έξι βάσεων αποτελεί μια σημαντική αρχή για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, με το ζητούμενο πλέον να παραμένει η άμεση υλοποίηση ενός σχεδίου που για χρόνια παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών.

πηγή: limnos report

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ