Δευτέρα 05.06.2023

Exit poll: Οι πιέσεις και απειλές του ΣΥΡΙΖΑ μας εμπόδισαν να δημοσιοποιήσουμε αμέσως τα πραγματικά ευρήματα, λένε οι δημοσκόποι

Στην κοινή παραδοχή πως είχαν διαπιστώσει, μέσα από τις έρευνες, πως η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είχε… ξεφύγει έως και τις 20 μονάδες ωστόσο δεν παρουσίασαν τα συγκεκριμένα στοιχεία στο exit poll, φοβούμενοι πως θα τους λοιδορήσουν, προχώρησαν σε δηλώσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών δημοσκοπήσεων, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Γεράκης: Εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ

Αρχικά, ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, ο οποίος, μιλώντας στον ANT1 και σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν οι δημοσκόποι είχαν την εικόνα πως η διαφορά είναι χαοτική, αλλά λόγω του bullying που έχουν υποστεί όλα τα τελευταία χρόνια, δεν τόλμησαν να το πουν, αποκρίθηκε: «Έτσι ακριβώς είναι. Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η MARC ήταν η εταιρεία, η οποία έδινε στη Νέα Δημοκρατία τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά (7,3%) στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση πριν της εκλογές. Το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, είχε καταφέρει να ενισχύσει και τα δικά του ποσοστά έναντι της προηγούμενης μέτρησης (33,4% αντί 32,9%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει κάμψη (26,1% αντί 26,3%).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ