Τετάρτη 16.06.2021

Εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές Καλλονής – Συνεχίζονται οι δράσεις το επόμενο Σάββατο στο Απολιθωμένο Δάσος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών του Κέντρου ΠεριβαλλοντικήςΕνημέρωσης Καλλονής στις Αλυκές Καλλονής, την Κυριακή 16 Μαΐου 2021. Η πρώτη εκδήλωση του ΚΠΕΝ μετάτην άρση των περιορισμών προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και υπήρξαν πολλές δηλώσεις συμμετοχής. Ηεξόρμηση οργανώθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της ανοιξιάτικης Παγκόσμιας Ημέρας ΜεταναστευτικώνΠουλιών.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν το ανοιξιάτικο πέρασμα των πουλιών πουβρίσκεται αυτές τις μέρες στο απόγειό του. Η παρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής ξεκίνησε από τοπαρατηρητήριο στη δυτική πλευρά της Αλυκής και κατέληξε στους εποχικούς υγρότοπους στη νότια πλευράτης. Έτσι, καλύφθηκε το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος διαφορετικών βιοτόπων (αλυκή, εποχικά τέλματαγλυκού νερού, καλλιεργούμενες εκτάσεις) και παρατηρήθηκαν 50 διαφορετικά είδη πουλιών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουνπαρυδάτια πουλιά όπως Λασπότρυγγες, Μαχητές, Δρεπανοσκαλίδρες, Νανοσκαλίδρες και άλλα υδρόβιαπουλιά όπως Μαυροπελαργούς, Κρυπτοτσικνιάδες, Αργυρογλάρονα, Μουστακογλάρονα, αλλά και άλλα είδηόπως Μελισσοφάγους, Αμπελουργούς, καθώς επίσης και τα αναπαραγόμενα είδη της περιοχής (όλα επίσηςμεταναστευτικά): Ποταμογλάρονο, Νανογλάρονο, Καλαμοκανάς και Αβοκέτα.

Οι συμμετέχοντες προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες λόγω τωνμέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία, και τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής ΕνημέρωσηςΚαλλονής προσέφεραν μία αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

 

 

Περιήγηση και ορνιθοπαρατήρηση στο Απολιθωμένο Δάσος το Σάββατο 22 Μαΐου

 

Το Σάββατο 22 Μαΐου οι δράσεις ορνιθοπαρατήρησης συνεχίζονται στο  Απολιθωμένο Δάσος. Το ΜουσείοΦυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σαςπροσκαλούν σε περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, παρατήρησης φύσης  καιορνιθοπαρατήρηση των ποικίλων ειδών πουλιών που απαντώνται στο Απολιθωμένο Δάσος, το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 στις 10.00.

Η περιήγηση στο Πάρκο και η ορνιθοπαρατήρηση θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούςεπιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού (τηλεσκόπια, κιάλια), μετά από δήλωση συμμετοχής και προσυνεννόηση. Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την  αποφυγή διασποράς του Covid-19 θα τηρηθούναυστηρά. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους τους επισκέπτες.

Η περιήγηση στο Πάρκο και η δράση ορνιθοπαρατήρησης το Σάββατο 22 Μαίου 2021 απευθύνεται σε παιδιάάνω των 8 ετών και ενήλικες.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση γίνεται με την αγορά του γενικού εισιτηρίου (5 €) του Μουσείου ΦυσικήςΙστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με το οποίο είναι δυνατή και η επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρουςτου Μουσείου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την αποφυγή διασποράς του COVID-19, υπάρχει ηδυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία που μπορείνα γίνει είτε από υπολογιστή ή κινητό κλπ. Οι επισκέπτες απλά μπορούν να εκδύσουν τα εισιτήρια τους αν επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmusum.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και 6972-809610.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ