Κυριακή 14.04.2024

«Έξυπνη» τουαλέτα κάνει check-up και ανιχνεύει ασθένειες πριν τραβήξουμε το καζανάκι

Μια απαραίτητη καθημερινή κίνηση, όπως η επίσκεψη στην τουαλέτα, θα μπορούσε να αποτελεί και το ημερήσιο check up της υγείας μας. Η έξυπνη τουαλέτα που σχεδιάζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ θα πραγματοποιεί μέχρι και ανίχνευση βιοδεικτών που σχετίζονται με τον καρκίνο

Photo: Shutterstock

Μετά το «έξυπνο» δονούμενο χάπι για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και το χάπι – κάμερα για τη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου, η τεχνολογία έρχεται να συμβάλλει σε ακόμα έναν τρόπο διάγνωσης ασθενειών, με οδηγό την… τουαλέτα.

Η «έξυπνη» τουαλέτα αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και ενσωματώνει λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνηςσυνδέοντας παράλληλα τις πληροφορίες που δέχεται με την τεχνολογία cloud. Στα πειράματα που εκτελούν οι επιστήμονες, εξετάζουν τα κόπρανα προτού οι συμμετέχοντες τραβήξουν το καζανάκι!

Η συσκευή θα μπορούσε να ελέγξει πολλούς παράγοντες υγείας, από την ροή των ούρων μέχρι την αναφορά των ζωτικών σημείων και την ανίχνευση ασθενειών, δίνοντας μάλιστα και καθημερινές ενημερώσεις για την κατάσταση της υγείας. Στόχος είναι η αναγνώριση συγκεκριμένων βιοδεικτών σε δείγματα ούρων και κοπράνων.

Εκτός από αυτές τις παραμέτρους υγείας που ελέγχει η έξυπνη τουαλέτα, η συσκευή καταγράφει όλες τις επισκέψεις στην τουαλέτα, δίνοντας στον χρήστη μια πλήρη καταγραφή κάθε 87 ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απίστευτο: Οι ήχοι στο WC αποκαλύπτουν πόσο υγιές είναι το έντερο

 

Τουαλέτα: Η συνήθεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας

 

Επιπλέον, μεταξύ των δεδομένων υγείας που λαμβάνονται από την τουαλέτα, το έξυπνο μοντέλο καταγράφει το χρώμα των ούρων και τη σύσταση των κοπράνων. «Αν και όλα αυτά φαντάζουν αποκρουστικά για ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων, θεωρούνται πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους γιατρούς. Ήδη αρκετοί γαστρεντερολόγοι και ουρολόγοι είναι πολύ πρόθυμοι να γνωρίζουν αυτού του είδους τις παραμέτρους», αναφέρει σχετικά ο ερευνητής του Πανεπιστημίου, δρ. Seung-min Park.

Πώς λειτουργεί; Με τη συμβολή ενός αισθητήρα και μέσω της οπτικής σάρωσης, τόσο τα δείγματα ούρων όσο και τα κόπρανα καταγράφονται σε βίντεο και στη συνέχεια αναλύονται από αλγορίθμους που μπορούν να διακρίνουν τον ρυθμό ροής των ούρων, τον χρόνο ροής και τον συνολικό όγκο αλλά και τη σύσταση των κοπράνων.

Έχοντας ήδη ένα πρωτότυπο μοντέλο υπό δοκιμή μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, ο δρ. Seung-min Park και η ομάδα του εργάζονται πάνω σε μια ακόμη πιο εξελιγμένη έκδοση.

Στα σκαριά βρίσκεται επίσης ένα έξυπνο μοντέλο τουαλέτας που θα ανιχνεύει ορισμένους καρκίνους, όπως οι ουρολογικές και οι κακοήθειες του παχέος εντέρου.

Άλλοι στόχοι της έξυπνης τουαλέτας περιλαμβάνουν την ανάλυση μικροβιώματος καθώς και τον έλεγχο βακτηριακών και ιογενών ασθενειών και την παρακολούθηση παραμέτρων όπως η θερμοκρασία, ο καρδιακός ρυθμός και η οξυγόνωση.

Με αυτό τον τρόπο, προάγεται η έγκαιρη διάγνωση και μάλιστα με ένα καθημερινό και απαραίτητο εργαλείο. Όπως σημειώνουν και οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, η καθημερινή συλλογή ενός ευρέος φάσματος δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία, δημιουργούν «μια πύλη για την ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ