Παρασκευή 17.09.2021

Fake news του ΣΥΡΙΖΑ η «κατσάδα» Τσίπρα στον Πολάκη

Σάλπισμα αντεπίθεσης δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι το momentum της δύσκολης περιόδου για την κυβέρνηση δεν πρέπει να χαθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Κουμουνδούρου δίνει «πληροφορίες» ότι ο κ. Τσίπρας δήθεν κατατρόπωσε τον κ. Πολάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος και του απαγόρευσε να ξαναμιλήσει ενάντια στα εμβόλια, απειλώντας τον. Η σχετική διαρροή πολύ λίγη σχέση είχε με την πραγματικότητα. Λίγη ώρα μετά τον δήθεν «πάγο» από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση -από τα social media όπως συνηθίζει- εναντίον του κοσμήτορα του ΑΠΘ επειδή έστειλε επιστολή στο σύμβολο των αντιεμβολιαστών καθηγητή κ. Κούβελα, επισημαίνοντάς του ότι οι ισχυρισμοί του δίνουν επιχειρήματα στο κίνημα των αντιεμβολιαστών και τον καλεί να μη στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Συμπέρασμα: Στο πλευρό του αντιεμβολιαστή καθηγητή Κούβελα (ο οποίος, αν ισχύουν οι πληροφορίες, έχει εμβολιαστεί, ενώ ο Πολάκης όχι) ο Πολάκης στηρίζει τη στάση του κόμματός του υπέρ του εμβολίου…

Πέραν αυτού, ήρθε η δημοσκόπηση της GPO -η πρώτη μιας σειράς που θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο- να «παγώσει» τα χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ και να μετριάσει τις εκτιμήσεις περί αλλαγής συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, περιγράφοντας το πολιτικό τοπίο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, κυρίως σε Αττική και Εύβοια. Οι επιτελείς του κ. Τσίπρα προέβλεπαν -και είχαν διαβεβαιώσει και τον ίδιο για αυτό- ότι η δημοσκοπική διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει περίπου στο μισό, δηλαδή στο 4,5%- 6,5%, ανάλογα με τη δημοσκόπηση.

Στη δημοσκόπηση της GPO η Ν.Δ. χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται ούτε αυτές. Ειδικότερα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 34,5% (έναντι 36,5% τον Ιούνιο), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24,4% (έναντι 24,1% τον Ιούνιο). Διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή, αντί 4,5%-6,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές του κ. Τσίπρα και το είχαν ήδη μεταφέρει και πέραν των στενών ορίων του επιτελείου του.

Το ζητούμενο είναι η αντίδραση του κ. Τσίπρα αν οι επόμενες δημοσκοπήσεις κινηθούν στα ίδια με τη δημοσκόπηση της GPO και η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο παιχνίδι και ξαναγίνεται ανταγωνιστικός, η εικόνα της αντεπίθεσης που δίνει η Κουμουνδούρου, δηλαδή, δεν προκύπτει. Τι θα γίνει αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ίδια ώρα που βλέπει πτώση της Ν.Δ. μικρότερη από αυτή που είχαν προβλέψει οι επιτελείς του, δεν θα δει άνοδο του δικού του κόμματος, που επίσης είχαν προβλέψει οι επιτελείς του; Τι θα γίνει αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ναι μεν μετατοπίσεις, αλλά όχι αλλαγή της μεγάλης εικόνας, αυτό δηλαδή που περιμένει ο κ. Τσίπρας;

Τότε, θα βρεθεί ανάμεσα σε αυτούς που θα του πουν ότι η δήθεν ήπια στάση των τελευταίων ημερών (κορονοϊός, Ελληνοτουρκικά, πυρκαγιές) δεν βοήθησε και πρέπει να επιστρέψει στο σκληρό ροκ και ανάμεσα στους άλλους που θα του πουν ότι αν επιστρέψει στην ακραία πόλωση η «ψαλίδα» με τη Ν.Δ. θα ξανανοίξει. Και τότε, η βασική εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα ακούσει τους πρώτους. Θα ανεβάσει ξανά τους τόνους, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού, θα δώσει και πάλι σήμα στον Πολάκη να «πυροβολεί» κατά βούληση, ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής και θέσης.

Αν ο Σεπτέμβρης δεν αποδειχθεί ο μήνας της αντεπίθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός καταφέρει να μαζέψει το κλίμα και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ από Οκτώβρη θα ξαναπέσει στην εσωστρέφεια. Αυτό δεν το λένε οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα, εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το λένε άνθρωποι από το επιτελείο του κ. Τσίπρα. Οι ίδιοι που λένε ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα αποτελέσει την ευκαιρία και για νέες αλλαγές στην αξιωματική αντιπολίτευση, που ήδη ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας. Ωστε με πρόσχημα την προετοιμασία του κόμματός του εν όψει των εκλογών, τότε να προετοιμαστεί και εκείνος για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ