Δευτέρα 05.06.2023

Φαρμακεία: Ποιος είναι ο μέσος ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα;

Τι αποκαλύπτει μελέτης της IQVIA για τα κέρδη των ελληνικών φαρμακείων από τη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ειδικότερα ποιες κατηγορίες είναι οι πιο αποδοτικές

Ικανοποιητικό διαπιστώνεται το κέρδος που αποκομίζει ένα ελληνικό ιδιωτικό φαρμακείο από τη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αν και σύμφωνα με μελέτη, δεν είναι και το υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως προκύπτει από μελέτη της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων για την αγορά φαρμάκου IQVIA, τα ελληνικά φαρμακεία αποκομίζουν ένα σχετικά καλό κέρδος από φθηνά φάρμακα, το οποίο είναι υψηλότερο στις πιο ακριβές κατηγορίες, όμως και πάλι δεν είναι από τα καλύτερα.

Ειδικότερα, για ένα φάρμακο που η τιμή χονδρικής του είναι 10 ευρώ, ο φαρμακοποιός κερδίζει 3 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, και συγκρίνοντας με αντίστοιχα στοιχεία από Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία βλέπουμε πως το κέρδος αυτό βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών αυτών που είναι 3,43 ευρώ. Το υψηλότερο κέρδος αποκομίζει ο φαρμακοποιός στο Βέλγιο με σχεδόν 5 ευρώ και το χαμηλότερο στη Γαλλία με 1,16 ευρώ.

Αντίστοιχα αν ένα φάρμακο στοιχίζει στη χονδρική 20 ευρώ, η χώρα απολαμβάνει υψηλότερο κέρδος το οποίο φτάνει στα 6 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των προαναφερόμενων χωρών είναι στα 5,43 ευρώ. Εδώ καλύτερα κέρδη απολαμβάνει ένας Ιταλός φαρμακοποιός το οποίο υπολογίζεται στα 8,72 ευρώ, ενώ και πάλι το μικρότερο ένας Γάλλος με 1,82 ευρώ.

Στην κατηγορία των φαρμάκων με χονδρική τιμή στα 30 ευρώ, ένα ελληνικό φαρμακείο κερδίζει 9 ευρώ, όταν ο μέσος όρος κέρδους των επτά χωρών είναι στα 7,57 ευρώ. Τα καλύτερα κέρδη αποκομίζει και πάλι το ιταλικό φαρμακείο με 13,07 ευρώ και τα χαμηλότερα το γαλλικό με 2,05 ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ