Τρίτη 05.12.2023

Φορολογία: STOP στο «φούσκωμα» δαπανών από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες

Φορολογία: Οριστικό τέλος στη μέθοδο απόκρυψης φορολογητέου εισοδήματος μέσω της δήλωσης ανύπαρκτων δαπανών στην εφορία βάζει το μέτρο που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να εμφανίζουν ως εκπίπτουσες από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο εκείνες τις δαπάνες οι οποίες έχουν καταχωριστεί στην πλατφόρμα myData.

Aρχής γενομένης από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2024 για τα εισοδήματα του 2023, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν στα έντυπα Ε3 και Ε1 δαπάνες -αναγνωριζόμενες για έκπτωση από τον τζίρο τους- μεγαλύτερες από αυτές που θα έχουν ήδη καταγραφεί στα ηλεκτρονικά τους φορολογικά βιβλία τα οποία «τηρούνται» στην πλατφόρμα myData.

Οι αποδεκτές δαπάνες

Mόνο όσες δαπάνες αντικρίζονται με φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια αγορών) και με λοιπά παραστατικά (π.χ. αποδεικτικά για καταβολή μισθοδοσίας, πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.), τα οποία θα είναι ήδη αναρτημένα στην πλατφόρμα myData, θα γίνονται, δηλαδή, αποδεκτές από τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά την υποβολή και την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ως εκ τούτου, δεν θα είναι πλέον δυνατό το «φούσκωμα» των δαπανών με τη δήλωση εικονικών εξόδων, που έχει ως σκοπό τη μείωση του ύψους των φορολογητέων καθαρών κερδών ή ακόμη και τον μηδενισμό τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ