Τρίτη 03.10.2023

Φωτιές: Βαριές ποινές για τους εμπρηστές, μεγάλα πρόστιμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, θα προβλέπεται φυλάκιση έως και τρία χρόνια για όσους κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια, οι οποίοι θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή αναλόγως του ύψους της ποινής από 1 έως και 6 μήνες κάτι που θα αξιολογεί το δικαστήριο.

Πλέον θα τιμωρείται αυστηρά και ο μη καθαρισμός των οικοπέδων που μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση πυρκαγιάς και η ποινή σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια.

Το πλαίσιο ποινών δεν αλλάζει ως προς τον εμπρησμό από πρόθεση που θεωρείται κακούργημα με την ποινή φυλάκισης να μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Αυτό που αλλάζει είναι ότι θεσμοθετούνται πλέον υψηλά πρόστιμα άνω των 100 ευρώ ημερησίως για κάθε μέρα καταδίκης.

Ακόμα, μπαίνει φρένο και στην δικομανία και επιχειρείται φρένο στις αναβολές με αύξηση παραβόλων. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος του παραβόλου και όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για 1200 ευρώ δεν φαίνεται ότι ισχύουν. Όσον αφορά στους δικομανείς, σε περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος αν καταδικαζόταν.

Τέλος μπαίνει τέλος και στις ανώνυμες καταγγελίες όπου πλέον θα μπαίνουν στο αρχείο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 4 περιφέρειες της χώρας

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής παραμένει η πυροσβεστική και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Φωτιά στον Έβρο: Νέο μήνυμα από το 112 – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι της Λευκίμμης – Kάηκε τμήμα του μικρού πυρήνα του δάσους της Δαδιάς

Σήμερα Σάββατο (2/9) στο χάρτη της πολιτικής προστασίας έχει επανέλθει το πορτοκαλί χρώμα. Προβλέπονται ισχυροί βόρειοι άνεμοι κυρίως στο Αιγαίο με περαιτέρω ενίσχυση την Κυριακή.

Για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για 9 περιοχές: Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος, Έβρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, και Ικαρία.

Προφυλακίστηκε εποχικός πυροσβέστης – Κατηγορείται για 6 εμπρησμούς στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά προφυλακιστέος κρίθηκε ο εποχικός πυροσβέστης που κατηγορείται για έξι εμπρησμούς.

Aρχικά είχε υπάρξει διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή και τελικά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την προσωρινή του κράτηση.

Ο 42χρονος είχε συλληφθεί ύστερα από ένταλμα για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 13 Αυγούστου στην περιοχή Αγία Ειρήνη και ομολόγησε άλλους πέντε εμπρησμούς τα τελευταία χρόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ