Παρασκευή 21.06.2024

Φτηνά σόου με ακριβό αντίτιμο

Ο Κασσελάκης βρήκε αστεία τη δήλωση του πρωθυπουργού για την τιμή της φέτας και βγήκε στους δρόμους, αλλά και στο TikTok, για να ρωτήσει τους περαστικούς εάν αγοράζουν τυριά με 6 ευρώ το κιλό.

 

Ο ίδιος, βέβαια, ποτέ δεν έχει προβληματιστεί για την τιμή της φέτας, δεν νομίζουμε ότι θα το συζήτησε το βράδυ του Σαββάτου, στην Υδρα, με την παρέα του, που απαρτιζόταν από εκλεκτά μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας. Ούτε, βέβαια, στάθηκε στην αλήθεια, που είναι ότι ο Μητσοτάκης συνέκρινε συσκευασίες του μισού κιλού σε Ελλάδα και υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και δεν μίλησε για την τιμή του κιλού.

Αλλά ο Κασσελάκης δεν διστάζει να εργαλειοποιεί και να λαϊκίζει με τον χειρότερο τρόπο, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Μάλλον ακολουθεί τον κανόνα «ποτέ να μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάει ένα “στόρι” στα κοινωνικά δίκτυα».

Η επιλογή του να στραφεί σε ένα κοινό που «διψάει» για «θέαμα» είναι απόρροια της ρηχότητάς του. Δεν μπορεί να σταθεί σε σοβαρή πολιτική συζήτηση, αγνοεί πλήρως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έχει επιδερμική αντίληψη των πραγμάτων και αλλάζει θέσεις μέσα σε λίγα 24ωρα – σωστή «ανεμοδούρα».

Πουλάει την «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τους πολίτες, όμως στην ουσία ποντάρει σε έναν χοντροκομμένο λαϊκισμό, που εκνευρίζει ακόμα και τους σιωπηλούς μέχρι τώρα «συντρόφους» του, οι οποίοι περιμένουν την ετυμηγορία της κάλπης για να δουν πώς θα αντιδράσουν.

Υπόσχεται μειώσεις φόρων σε όλους -το ωραίο είναι ότι οι ελαφρύνσεις εκτείνονται και για όσους έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ-, αλλά δεν λέει πώς θα χρηματοδοτήσει τα μέτρα. Ομως είπαμε, δεν μπορεί η πραγματικότητα να χαλάει μια «ωραία» ιστορία, παραμύθι εν προκειμένω.

Γνωρίζει ότι ποτέ δεν πρόκειται να κληθεί να εφαρμόσει όσα υπόσχεται, ο λαός την «πάτησε» το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σκίσιμο των Μνημονίων, και λάθη τέτοιου μεγέθους δεν επαναλαμβάνονται.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποπαγές κόμμα, το οποίο κινείται χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, παρά μόνο με την αυθάδεια που γεννά η άγνοια του αρχηγού του, μετατοπίζει την Κουμουνδούρου στα άκρα του πολιτικού συστήματος.

Εκεί η δεξαμενή ψήφων είναι μικρή, μπορεί να τον διασώσει για να παραμείνει στην καρέκλα του, όμως δεν δημιουργεί τις απαραίτητες κοινωνικές πλειοψηφίες που απαιτούνται για να αποκτήσει ρόλο την επόμενη ημέρα.

Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί στο χώρο του Κέντρου, που δίνει τις νίκες στις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά κυρίως αποτελεί την προωθητική δύναμη για μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να κάνει βήματα μπροστά.

Ο λαϊκισμός του Κασσελάκη, παρά το αστραφτερό προφίλ, δεν διαφέρει σε τίποτα από τον γνήσιο πολακισμό και παραπέμπει στη γλώσσα που είχαν υιοθετήσει τα μορφώματα του παρελθόντος. Το λένε, άλλωστε, και στελέχη της Αριστεράς, που δεν άντεξαν τον αφόρητο κασσελακισμό και έφυγαν σε άλλα κομματικά λιμάνια. «Ο Κασσελάκης είναι επικίνδυνος για την πολιτική και την Αριστερά», λένε δημοσίως, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν «χαμπαριάζει». Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι επόμενες εμφανίσεις του στο TikTok και πώς θα επινοήσει νέες ιστορίες, ακόμα και εάν αυτές συγκρούονται με την αλήθεια και τη λογική. Μικρό το κακό.

πηγή: ελεύθερος τύπος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.