Δευτέρα 05.12.2022

Fuel Pass 2: Τι ποσά θα εισπράξουν οι οδηγοί – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πότε λήγει η προθεσμία

Έως και 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών έχουν το δικαίωμα να λάβουν τη νέα επιδότηση καυσίμων που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 ευρώ.

Όσον αφορά στη βενζίνη, τα ποσά για τον δεύτερο γύρο της επιδότησης θα είναι αυξημένα, δηλαδή στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ (από 35) για τα δίκυκλα. Στα νησιά, η επιδότηση θα φτάσει τα 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για τα δίκυκλα.

Για το ντίζελ κίνησης παραμένει η ενίσχυση των 12 λεπτών ανά λίτρο στην πηγή, ενώ το τελικό όφελος – συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ – θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Τόσοι είναι οι δικαιούχοι του Fuel Pass με βάση τα κριτήρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι τελικά, όπως άλλωστε γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις εκείνοι που θα υποβάλλουν αίτηση θα είναι πολύ λιγότεροι και συγκεκριμένα θα ανέλθουν σε περίπου 2,5 εκατομμύρια, καθώς έχιε παρατηρηθεί ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ένα ποσοστό 20% δεν υποβάλλει ατηση είτε γιατί θεωρούν το ποσό μικρό, είτε επειδή χάνουν την προθεσμία.

Πότε καταβάλλονται τα χρήματα

Η καταβολή του fuel pass εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου προκειμένου να έχουν προλάβει οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες το ποσοστό αυτών που υπέβαλαν δηλώσεις ξεπέρασε το 50% και ως εκ τούτου υπάρχει ακόμη δρόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και όλα δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση 15 ή περισσότερων ημερών.

Το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί από το fuel pass θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ.

Ποιες επιλογές έχουν οι οδηγοί

Να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.

Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της επιδότησης θα είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Η επιδότηση για τη βενζίνη που καλύπτει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Το ατομικό εισόδημά τους με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα). Έτσι για το ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, για ζευγάρι με δύο παιδία τα 39.000 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και για ζευγάρι με 4 παιδιά τα 45.000 ευρώ. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.

Η πλατφόρμα: Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr που θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Τα ποσά της επιδότησης. Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Έτσι τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή της κύριας κατοικίας και το είδος του οχήματος ως εξής:

-80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακή κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα.

-100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό έναντι 50 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 55 ευρώ με κάρτα.

-60 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 30 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα

-70 ευρώ για κάτοχο μοτοσυκλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό έναντι 35 ευρώ πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα

Οι ιδιοκτήτες ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων θα λάβουν διπλή επιδότηση, αφού εκτός από το fuel pass θα συνεχίσουν για το επόμενο 3μηνο να λαμβάνουν και επιδότηση 15 λεπτών στην αντλία.

 

πηγή: parapolitika

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ