Κυριακή 24.09.2023

Γέννησε και ο πόνος δεν σταματούσε – 18 μήνες μετά ανακάλυψαν ξεχασμένο χειρουργικό εργαλείο μέσα της

Μια γυναίκα που υπέφερε από χρόνιο πόνο επί 18 μήνες έπειτα από καισαρική τομή βρέθηκε να έχει ένα χειρουργικό εργαλείο στο μέγεθος ενός πιάτου φαγητού μέσα στην κοιλιά της.
Ένας διαστολέας έμεινε μέσα στη μητέρα από τη Νέα Ζηλανδία μετά τον τοκετό της στο νοσοκομείο της πόλης Όκλαντ το 2020. Μετά τις αρχικές έρευνες σχετικά με την υπόθεση, το νοσοκομείο ισχυρίστηκε ότι δεν είχε παραλείψει να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες πριν και μετά την καισαρική στην οποία υποβλήθηκε η γυναίκα όταν ήταν περίπου 20 ετών.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, η επίτροπος Υγείας και Αναπηρίας της Νέας Ζηλανδίας, Morag McDowell, διαπίστωσε ότι το νοσοκομείο Te Whatu Ora Auckland παραβίασε τον κώδικα δικαιωμάτων των ασθενών.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι όταν ένα ξένο αντικείμενο παραμένει μέσα σε έναν ασθενή κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, η φροντίδα υπολείπεται του κατάλληλου προτύπου», αναφέρει η έκθεση της McDowell. «Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ».

Σε έκθεσή της, για το ιατρικό λάθος, η επίτροπος αναφέρει λεπτομερώς ότι η γυναίκα υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη καισαρική τομή λόγω ανησυχιών για τον πλακούντα. Το ιατρικό προσωπικό ξέχασε μέσα της έναν διαστολέα, με αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα να υποφέρει από πόνους. Το χειρουργικό εργαλείο ανακαλύφθηκε τυχαία σε αξονική τομογραφία κοιλίας. Ο διαστολέας που έχει το μέγεθος πιάτου, δεν φαινόταν στις ακτινογραφίες.

Τελικά αφαιρέθηκε από την κοιλιακή χώρα της γυναίκας το 2021, περίπου 18 μήνες μετά την αρχική επέμβαση και αρκετές επισκέψεις στον παθολόγο της. Σε μια περίπτωση, ο πόνος της ήταν τόσο έντονος που επισκέφθηκε το τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο της πόλης του Όκλαντ.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το 2020, στο χειρουργείο βρίσκονταν ένας χειρουργός, ένας επιμελητής, τρεις νοσηλεύτριες, δύο αναισθησιολόγοι, δύο αναισθησιολόγοι και μια μαία.

Η καταμέτρηση όλων των χειρουργικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επέμβαση δεν περιλάμβανε τον διαστολέα πιθανώς «λόγω του γεγονότος ότι αυτός δεν μπαίνει εντελώς μέσα στο τραύμα. Ο μισός πρέπει να παραμείνει εκτός του ασθενούς και έτσι δεν θα υπήρχε κίνδυνος να κατακρατηθεί», δήλωσε στην επιτροπή μια νοσηλεύτρια.

Advertisement – Continue Reading Below

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ