Πέμπτη 05.08.2021

Γεώργα Ελεονώρα “Ατομική Επιστολή για την ακύρωση δρομολογίου”

Το Σάββατο 10/07/2021 , ευρισκόμενη για προσωπικούς λόγους στην Αθήνα, βρέθηκα στο λιμάνι του Λαυρίου, προκειμένου να επιστρέψω στον τόπο μου,στη Λήμνο με το πλοίο AQUA BLUE που είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης 17:00.
Το συγκεκριμένο δρομολόγιο είχε ενδιάμεσους λιμένες πριν από τη Λήμνο,το λιμένα Μεστών στη Χίο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Κι ενώ η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων είχε εξελιχθεί ομαλά και οι επιβάτες είχαμε τακτοποιηθεί στα σαλόνια του πλοίου- κάποιοι μάλιστα εξ’ αυτών κατανάλωναν ροφήματα από το self service του πλοίου- διαβάσαμε από ιστότοπο ενημέρωσης της Λήμνου  ότι το ταξίδι μας δεν θα πραγματοποιηθεί.
Χωρίς καμία προφανή και νόμιμη αιτία.
Χωρίς καμία ενημέρωση από τη ναυτιλιακή εταιρεία και τους πράκτορες.
Χωρίς λόγο.
Αρχικά επικαλούμενοι αντίξοες καιρικές συνθήκες, εμπνεύσεως του πλοιάρχου, αφού οι λιμενικές αρχές δεν είχαν δώσει για κανένα λιμάνι απαγόρευση απόπλου.
Και εν συνεχεία επικαλούμενοι βλάβη που “εντελώς ξαφνικά” προέκυψε μετά την επιβίβαση μας.
Πέραν της απροσδόκητης αυτής εξέλιξης, ακόμη χειρότερη υπήρξε η αντιμετώπιση όλων ημών των επιβατών από τους “ιθύνοντες”- λέμε τώρα -του πλοίου, οι οποίοι δεν δέχθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον μας για να δώσουν εξηγήσεις, μας παρέπεμψαν στο πρακτορείο, το οποίο με τη σειρά του μας ενημέρωσε ότι η εταιρία απαντά Δευτέρα με Παρασκευή εργάσιμες ώρες.
Αυτή είναι η απάντηση που δόθηκε σε δεκάδες επιβατών, που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι και τις διακοπές τους και βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν, που θα κοιμηθούν…
Με αποσκευές και χωρίς οχήματα στον απομακρυσμένο λιμένα του Λαυρίου.
Με μικρά παιδιά.
Με ηλικιωμένους συγγενείς. Μεταξύ των επιβατών και ΑΜΕΑ.
Επιβάτες, ταξιδιώτες, εργαζόμενοι, παραθεριστές, όλοι στον ίδιο παρανομαστή.
Η απάντηση εν τέλει ήταν ότι ο πλους θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα .
Και μέχρι τότε: Γαια πυρί μιχθητω.
Σημειωτέο τη Δευτέρα το δρομολόγιο δεν έχει ενδιάμεσο λιμένα τα Μεστά.
Πλήρης αδιαφορία για την τύχη των επιβατών, καμία ανάληψη ευθύνης, καμία ευγένεια.
Παρά τις προσπάθειες του Επάρχου με τον οποίο ήμουν σε αδιάκοπη τηλεφωνική επικοινωνία, δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με τον πλοίαρχο προκειμένου για την πραγματοποίηση του πλου.
Η ανωτέρω προπεριγραφεισα κατάσταση συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των επιβατών, είναι αντισυμβατική, παράνομη, κακόπιστη  και αντισυναλλακτικη και φυσικά προτίθεμαι να κινηθώ νομικά αιτουμένη αποζημίωσης και την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας, δηλώνω μάλιστα παρούσα και αρωγός σε οποιονδήποτε συμπολίτη μου επιθυμεί να ενεργήσει ομοίως.
Όμως το σημερινό φιάσκο αποδεικνύει ότι εκτός από πλοία τέταρτης κατηγορίας, οι νησιώτες αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες τέταρτης κατηγορίας.
Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο ούτε καινούριο.
Δυστυχώς έχει επαναληφθεί.
Η προβληματική κατάσταση σε ο,τι αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με τον κεντρικό κορμό της χώρας συνιστά αποθαρρυντικό  παράγοντα για τον υποψήφιο επισκέπτη πλήττοντας θανάσιμα την ανάπτυξη του τόπου μας.
Είναι καιρός η Πολιτεία και συντονισμένα οι φορείς να δώσουν μια οριστική λύση στην παθογενή αυτή κατάσταση, μια λύση που θα έχει γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, του νησιώτη, του ταξιδιώτη και όχι τα οικονομικά συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιρειών.
Αθήνα, 10-07-2021
ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΓΕΩΡΓΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ