Κυριακή 21.07.2024

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.

Είναι το τρίτο στοιχείο από το νησί, που εντάσσεται στην UNESCO μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) και της «Μάντρας της Λήμνου»

Μεγάλη μέρα για την αμπελοοινική παράδοση της Λήμνουη οποία εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατόπιν ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Το στοιχείο, τρίτο στη σειρά μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) στη Λήμνο» και της «Μάντρας της Λήμνου», αποτυπώνει τη σπουδαία ζωντανή κληρονομιά της αμπέλου και των προϊόντων της που έχει βαθιά τις ρίζες της στην αρχαιότητα και συνεχίζει,διαρκώς εμπλουτιζόμενη και εξελισσόμενη, να αποδίδει καρπούς. Το κρασί και τα υπόλοιπα προϊόντα της αμπέλου αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της κοινωνίας της Λήμνου, με τα περισσότερα νοικοκυριά να φτιάχνουν το δικό τους κρασί και τσίπουρο.

Για τη συγγραφή του φακέλου συνεργάστηκαν επιστήμονες, καλλιεργητές και οινοποιοί -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- που μοιράζονται την αγάπη και το μεράκι αυτού του πολύτιμου φυτού, το οποίο διατηρεί μοναδικές τοπικές ποικιλίες στο νησί της Λήμνου.

Η εγγραφή ενός στοιχείου της ΑΠΚ στο εθνικό ευρετήριο έχει μεγάλη αξία, καθώς βοηθά στην αναγνώριση, τη διαφύλαξη και την προώθηση μοναδικών πολιτιστικών παραδόσεων και πρακτικών. Επιπλέον, ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα, προάγει τον πολιτιστικό τουρισμό και αναδεικνύει την πολιτιστική ποικιλομορφία σε διεθνές επίπεδο, ενδυναμώνοντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές καιτην τοπική οικονομία καιισχυροποιώντας τη συνέχισηπρακτικών που συνενώνουν την κοινωνία και αποτυπώνονται έντονα στο τοπίο του νησιού.

Η συλλογή των στοιχείων, η συγγραφή των κειμένων και η κατάθεση του φακέλου πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2022. Παράγωγο αυτής της δουλειάς και συμπληρωματικό τεκμήριο αποτέλεσε ένα βίντεο με αποσπάσματα συνεντεύξεων αρκετών από τους ανθρώπους που βοήθησαν στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που μπορείτε να δείτε εδώ. Το MedINA και η Ανεμόεσσα θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάδειξη της ζώσας κληρονομιάς της Λήμνου και να είναι δίπλα στους ανθρώπους του αγροδιατροφικού τομέα της.

πηγή: limnos fm 100

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ