Δευτέρα 03.10.2022

Γιατί ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη;

Ποιος είχε ζητήσει να γίνονται υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο ενός ευρωβουλευτή ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος; Γνώριζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη είχε παγιδευτεί και για ποιο λόγο είχε αποφασιστεί η παρακολούθηση των συνομιλιών ενός ευρωβουλευτή;

Οι φήμες οργιάζουν. Και στην εξεταστική επιτροπή που αναμένεται να σχηματιστεί, συγγνώμη αλλά πολύ δύσκολα θα μάθουμε όλη την αλήθεια.

Είναι σχεδόν απίθανο δηλαδή να αποδειχθεί ότι μια ξένη χώρα, για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες -και μιλάω υποθετικά- είχαν ζητήσει να παγιδευτεί το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη ο οποίος ως βουλευτής μιλούσε και με Κινέζους αξιωματούχους για να διαπιστώσουν τι σχεδίαζε το Πεκίνο για τα επικοινωνιακά δίκτυα 5G. Οι Κινέζοι θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη τα υπερσύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών από εταιρείες που ελέγχουν και οι Αμερικανοί κινούν γη και ουρανό για να μπλοκάρουν την κινεζοποίηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο θα μπορεί να γνωρίζει τις πιο ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες. Όποτε ναι, υπ αυτή την έννοια μπορεί η επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη να έγινε με την επίκληση της κρατικής ασφάλειας.

Θα μάθουμε ποτέ αν ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και ο αποπεμφθείς διοικητης της ΕΥΠ είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση του κινητού του Ανδρουλάκη; Πολύ δύσκολα, είναι η απάντηση. Όπως και είναι απίθανο να παραδεχτεί μια ξένη κυβέρνηση ότι είχε ζητήσει την επισύνδεση, όλοι οι ύποπτοι για πιθανοί εμπλοκή θα διαψεύδουν την συμμετοχή τους.

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πώς λειτουργούν κάποια συστήματα, ιδίως στις μυστικές υπηρεσίες, είναι πολύ πιθανό ο αξιωματούχος που έλαβε το νομιμοφανές -στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας- αίτημα παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη, να είδε μια ευκαιρία για να μάθει χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσε να μεταφέρει στα αφεντικά του κι έτσι να αναβαθμιστεί αποκτώντας μεγαλύτερη ισχύ και να προαχθεί στα ανώτερα αξιώματα.

Γιατί είχε παγιδευτεί το κινητό τηλέφωνο ενός υποψηφίου πρωθυπουργού, όπως είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Χρειαζόταν ο Μητσοτάκης να παρακολουθεί τι λέει και με ποιους μιλάει ο Ανδρουλάκης, εν όψει των εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση είναι μάλλον όχι.

Τι θα γίνει στην εξεταστική για τις υποκλοπές όπου την πλειοψηφία θα έχει η ΝΔ, άρα θα μπορεί να καθορίζει και τους μάρτυρες που θα καλούνται για να διαφωτίσουν σχετικά με την παρακολούθηση; Θα γίνει μια διερεύνηση ουσίας ή θα μιλάμε γενικώς για τις υποκλοπές, τώρα και στο παρελθόν, όπου απλώς θα δημιουργηθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα που θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες με βάση την παραδοχή ότι η ΝΔ έχει ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος;

Ποιος θα καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη από το γεγονός ότι στο κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε μπει «κοριός» από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην Ελλάδα; Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ή τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ποιος θα κερδίσει το τζακποτ από το κελεπούρι της παραδοχής ότι γινόταν παρακολούθηση στο κινητό ενός Έλληνα πολιτικού αρχηγού;

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν ενδιαφέρεται η κοινή γνώμη για όλα αυτά. Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι υπήρχε σκοπιμότητα για την επισύνδεση ή καταλήξουν ότι η παρακολούθηση γινόταν λόγω… βλακείας κάποιων εκ των εμπλεκομένων.

Αν η υποκλοπή αποδοθεί σε ανοησία κάποιου πράκτορα της ΕΥΠ και αχρείαστο υπερβάλλοντα ζήλο από τους εμπλεκόμενους κρατικούς υπαλλήλους, οι πολιτικές εξελίξεις μάλλον δεν θα είναι τεκτονικές όπως κάποιοι προβλέπουν.

Για άλλη μια φορά, τα γεγονότα ανατρέπουν τους σχεδιασμούς ακόμη και των πιο ισχυρών δείχνοντας ότι ακόμη και τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά κάποια στιγμή βγαίνουν στο φως.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ