Τρίτη 15.06.2021

Γιατί το Μαξίμου προτιμά τον Τσίπρα- Οι τρεις λόγοι

Κυκλοφορεί ως ανέκδοτο, αλλά και ως πολιτικό συμπέρασμα: η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι όμως μόνο αυτή που φέρνει τη ΝΔ σε προνομιακή δημοσκοπική θέση σε σχέση με τους αντιπάλους της. Μια σειρά από συγκυρίες, αλλά και πολιτικές επιλογές, έχει δημιουργήσει ένα αντιπολιτευτικό τοπίο τέτοιο που τουλάχιστον δεν φοβίζει την κυβέρνηση ενόψει της απλής αναλογικής.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα: αυτή την περίοδο, παρά τα κυβερνητικά λάθη, ακόμα και η ευνοϊκότερη δημοσκόπηση για τον ΣΥΡΙΖΑ τον δείχνει καθαρά δεύτερο και με ποσοστό χαμηλότερο από το ποσοστό που κέρδισε στις εκλογές του 2.019. Αν κάτι δεν αλλάξει δραστικά, αν το Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνει το μοιραίο σφάλμα ή αν οι συνθήκες δεν δημιουργήσουν ένα διαφορετικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις επόμενες εκλογές γνωρίζοντας πως θα χάσει – όλα τα επόμενα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος και το είδος της ήττας. Αυτό εμποδίζει τη δημιουργία ενός ενιαίου κυβερνητικού αφηγήματος και μιας συνοχής στην αντιπολιτευτική τακτική. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις των τελευταίων ετών, στα μισά της θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν καθαρά μπροστά, εκμεταλλευόμενη τη φθορά που φέρνει η διαχείριση της εξουσίας. Οι συνθήκες, βέβαια, δεν είναι οι ίδιες – δεν υπάρχει κύμα αγανάκτησης τέτοιο που θα μπορούσε να προδικάζει μια πολιτική αλλαγή. Έστω κι έτσι, όμως, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τον μετατρέπει σε βολικό αντίπαλο για τη ΝΔ.

Η αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής

Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να επιμείνει στην αυτονομία της Κεντροαριστεράς, εκτός του ότι δημιουργεί το δικό της αφήγημα για την επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ. δημιουργεί επίσης ένα ξεκάθαρο τοπίο για τις εκλογές με απλή αναλογική. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο στον προοδευτικό χώρο έχει πέσει στο κενό – η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει συμμετάσχει σε καμία συριζαϊκή πρωτοβουλία που προσκλήθηκε, ενώ ενίοτε ασκεί κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ύφος και το είδος της κριτικής της. Για το ΚΙΝΑΑ, η αυτονομία είναι ταυτοτικό ζήτημα, τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το ποσοστό των δημοσκοπήσεων, έχει σκοπό να πάει σε διπλές κάλπες – για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το «όχι» της Γεννηματά δεν του επιτρέπει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία έτσι ώστε, αν τα νούμερα το επιτρέψουν, να δημιουργηθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος.
(Της Μυρτώς Λιαλιούτη από τα “Νέα)

 

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://tomanifesto.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ