Σάββατο 28.05.2022

Γκάγκα-Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή

Στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αναφέρθηκαν τόσο η Μίνα Γκάγκα όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και ότι αν συμβεί το οτιδήποτε, υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπισή του.

«Να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία. Η ηπατίτιδα εμφανίζεται συχνά και αν χρειαστεί οτιδήποτε, είμαστε απολύτως έτοιμοι», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας στους γονείς πως είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό, και προσθέτοντας ότι τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη μολυσματικότητα.

Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση αρχές Απριλίου. Πιο πιθανό αίτιο θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, όπως είπε.

«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία», σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Για την κατανόηση του φαινομένου, είπε ο καθηγητής, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη, προκειμένου να «καταλάβουμε γιατί αυτός ο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις».

Προσέθεσε ότι, αυτήν τη στιγμή τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό. Σχετικά με την πρόληψη, είπε, ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει άγχος στους γονείς σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των παιδιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ