Δευτέρα 17.06.2024

Γκίκας Μαγιορκίνης για έξαρση του κοκκύτη: Πότε πρέπει να εμβολιαστούν οι έγκυες – Πώς μεταδίδεται

Πιο εύαλωτοι είναι τα μωρά και οι έφηβοι γιατί στην εφηβεία έχει πέσει η κάλυψη από τα πρώτα εμβόλια καθώς συνήθως δεν γίνεται η ενισχυτική δόση, εξήγησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Για την έξαρση του κοκκύτη, τα συμπτώματα, τον τρόπο μετάδοσης και τον τρόπο προστασίας βρεφών και εγκύων μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αρχικά εξήγησε ότι ο κοκκύτης «είναι βακτήριο, δεν είναι ιός. Το βακτήριο αυτό, μάλιστα, δεν επιβιώνει εκτός του σώματος. Μεταδίδεται με σταγονίδια όταν κάποιος έχει μολυνθεί ειδικά στην πιο μολυσματική περίοδο όταν είναι στο συνάχι. Ο κοκκύτης προκαλεί έναν έντονο βήχα που ακούγεται σαν να ουρλιάζει κάποιο, μπορεί κάποιος από αυτόν τον παροξυσμικό βήα να κάνει και εμετό».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη ο κοκκύτης «προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό που ξεκινάει από τον δεύτερο μήνα. Ωστόσο τα βρέφη δεν προστατεύονται επαρκώς μέχρι τον 3ο-4ο εμβολιασμό και γι αυτό συνιστάται οι έγκυες να έχουν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό στο διάστημα μεταξύ 26ης και 36ης εβδομάδας».

Όπως τόνισε «ξεκινά με συνάχι και έναν ήπιο πυρετό. Ή διάγνωση μπορεί να γίνει με μοριακή μέθοδο PCR αν υπάρχει υπόνοια και καλό θα είναι αυτό να γίνεται όσο πιο νωρίς αν υπάρχει αυτή η υπόνοια γιατί τότε είναι πιο αποτελεσματίκή η αντιμετώπιση».

Κατά τον καθηγητή του ΕΚΠΑ «πιο εύαλωτοι είναι τα μωρά και οι έφηβοι γιατί στην εφηβεία έχει πέσει η κάλυψη από τα πρώτα εμβόλια καθώς συνήθως δεν γίνεται η ενισχυτική δόση».

«Καθώς τα συμπτώματα μπορούν να κρατήσουν 2 και 3 εβδομάδες, το πιο σημαντικό είναι οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο σε αυτή την περίοδο της έξαρσης γιατί οι θάνατοι αφορούν κυρίως τα βρέφη και ο μόνος τρόπος να το προλάβουμε είναι αυτός» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ