Κυριακή 19.05.2024

Γονιμότητα: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κινητικότητας και της ποιότητας των σπερματοζωαρίων

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους αποτελούν ένα «καμπανάκι» ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, επηρεάζοντας εκτός των άλλων και την υγεία του σπέρματος

Απειλή για την ανδρική γονιμότητα αποτελούν οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη ερευνητών από τη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση σε ακραίες υψηλές θερμοκρασίες διπλασιάζει την πιθανότητα των ανδρών να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Τα αναπαραγωγικά κύτταρα είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζονται από τη ζέστη, αλλά τα ευρήματα των ερευνητών προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά γονιμότητας.

Όπως συμπέραναν, οι άνδρες που εκτέθηκαν σε ακραία ζέστη κατά τους τρεις μήνες πριν από την παροχή δείγματος σπέρματος, είχαν 46% μεγαλύτερη πιθανότητα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, ο κίνδυνος χαμηλής συγκέντρωσης σπέρματος αυξήθηκε επίσης κατά 40%, ενώ αντίστοιχα τα σπερματοζωάρια ήταν ιδιαίτερα πιο αργά.

Ο Δρ Samuel Gunther, ερευνητής της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι οι νέοι άνδρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Κατά συνθήκη, τα μέχρι στιγμής ευρήματα υποδήλωναν ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε σε αυτή τη μελέτη ήταν ότι ήταν οι άνδρες στην ακμή της αναπαραγωγικής τους περιόδου -μεταξύ 25 και 35 ετών- επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ζέστη. Επομένως, οι νέοι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ευάλωτοι σε αυτές τις επιπτώσεις». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η θερμοκρασία όλο και θα αυξάνεται, επομένως, θα πρέπει να το έχουν κατά νου όσοι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ