Παρασκευή 24.05.2024

Guardian για τις ελληνικές εκλογές: Οι Έλληνες ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τους νέους να ψηφίσουν μέσω TikTok

Στην τελική τους ευθεία έχουν μπει τα κόμματα ενόψει των εκλογών 2023 της 21ης Μαΐου με τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν σήμερα τις τελευταίες ομιλίες του, πριν οι πολίτες οδηγηθούν στην κάλπη. Όπως είναι φυσικό πολλά από τα ξένα Μέσα προσπαθούν να προσεγγίσουν τις ελληνικές εκλογές με τον Guardian να εστιάζει λίγο περισσότερο στους νέους ψηφοφόρους, κάποιοι εκ των οποίων – όπως τονίζει- είναι 16 ετών.

«Η χώρα προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές με τους πολιτικούς αρχηγούς να χρησιμοποιύν το TikTok και το YouTube για να προσελκύσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια δημογραφική ομάδα-κλειδί», λέει το βρετανικό μέσο για την προσέγγιση των κομμάτων προς τους νεαρότερους ψηφοφόρους και συνεχίζει με το ρεπορτάζ που έκαναν στην Ελλάδα.

«Ένα χαμόγελο διατρέχει το πρόσωπο του Στέφανου Τσιάντη όταν η συζήτηση στρέφεται σε μια δημοσκόπηση που ήταν απρόβλεπτη. Ως ψηφοφόρος που ψηφίζει για πρώτη φορά, ο 19χρονος ξέρει ακριβώς ποιο κόμμα θα υποστηρίξει όταν ρίξει την ψήφο του την Κυριακή. Αλλά αυτό, προσθέτει, είναι σπάνιο. “Η ψήφος μας μετράει, και η δική μου θα πάει στο ΠΑΣΟΚ”, λέει ο φοιτητής οικονομικών, ποζάροντας περήφανα με τη σημαία του κεντροαριστερού κόμματος που μόλις κούνησε δυνατά σε προεκλογική συγκέντρωση κάτω από την Ακρόπολη. “Είναι αηδιαστικό πώς δίνουν όλες αυτές τις υποσχέσεις για να κερδίσουν την υποστήριξή μας. Λέει τόσα πολλά για το πολιτικό μας σύστημα. Ίσως πολλοί να είναι αναποφάσιστοι, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα υποστηρίξουν την [κεντροδεξιά] κυβέρνηση”, είπε».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, το ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει πως «Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Μητσοτάκη, προηγείται στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι το προβάδισμά της κατά έξι μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει τρωθεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών και το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου – μια τραγωδία που έριξε μια μπάλα καταστροφής στο μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης» και προσθέτει: «Ο Τσίπρας, όπως και ο Μητσοτάκης, έχει επίσης καταφύγει στο TikTok και το YouTube για να προσελκύσει ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μοιράσει ένα πάσο νεότητας αξίας 150 ευρώ (130 λιρών) -ανακοινώνοντας το επίδομα “ενηλικίωσης” μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία- ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προσελκύσει τη νέα γενιά υποσχόμενος να καταργήσει τις αυστηρές προϋποθέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ανακοινώθηκαν επίσης χαμηλότοκα δάνεια για αγορά κατοικίας για νέους 18-39 ετών».

Οι Βρετανοί μίλησαν επίσης με την Στέλλα Παπακωνσταντίνου, μιας 17χρονης η οποία λέει «Ελπίζω να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Δεν έχω αποφασίσει ποιον θα ψηφίσω. Προσπαθώ να παρακολουθώ τις ειδήσεις για να μπορέσω να πάρω μια απόφαση, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρη ότι θα έπρεπε να μου έχει δοθεί αυτό το δικαίωμα σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα να ήμουν λίγο πιο ώριμη».

Όπως υπογραμμίζει ο Guardian «Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να τονίσει την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα υπό τη δική του διακυβέρνηση από το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και την παρ’ ολίγον αποπομπή της από τη ζώνη του ευρώ. Σε μια προεκλογική εκστρατεία που προβάλλει το κόμμα του ως τη μόνη σταθερή επιλογή σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο, τονίστηκε η θεαματική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η οποία υποστηρίζεται από τη μείωση της ανεργίας, την ανάκαμψη του τουρισμού, τις ξένες επενδύσεις και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Ο 48χρονος Τσίπρας, αντίθετα, έχει επισημάνει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας υπό τον Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ντροπή το σκάνδαλο των υποκλοπών που περιελάμβανε υποκλοπές των υπηρεσιών ασφαλείας στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό -επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κρίση του κόστους ζωής σε συμφέροντα- και να βελτιώσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας».

Τέλος, οι Βρετανοί σημειώνουν πως «σε μια προεκλογική εκστρατεία που ήταν εμφανώς στερημένη από συζήτηση για το μέλλον, παρά τη γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας, οι δημοσκόποι πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν η συντριπτική πλειοψηφία των νεοεκλεγμένων Ελλήνων ψηφίσει καθόλου. “Είμαστε η χαμένη γενιά”, δήλωσε η Μαρία Τσιάντη, στα 22 της χρόνια, η μεγαλύτερη αδελφή του Στέφανου. “Πρώτα ήταν η κρίση, μετά η πανδημία– τόσος χαμένος χρόνος και τόσα όνειρα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπληρώσει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ