Δευτέρα 26.02.2024

Γυναίκα ξυπνά από κώμα πέντε ετών, χάρη σε ένα αστείο της μαμάς της

Είναι ένα θαύμα – και όλα ξεκίνησαν με ένα αστείο. Καθώς η Jennifer Flewellen, από το Νάιλς του Μίσιγκαν, βρισκόταν ακίνητη στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου πέρυσι, κολλημένη σε ένα πενταετές κώμα που προκλήθηκε από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η μητέρα της Peggy Means της είπε ένα αστείο. Τότε συνέβη το ακατόρθωτο: Η 41χρονη Jennifer γέλασε.

«Όταν ξύπνησε, στην αρχή με τρόμαξε, επειδή γελούσε και δεν το είχε κάνει ποτέ πριν αυτό», είπε η μητέρα της στο PEOPLE.

«Κάθε όνειρο έγινε πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή. Εκείνη ήταν η μέρα που είπα: “Αυτή η πόρτα που ήταν κλειστή, που μας κρατούσε χώρια, μόλις είχε ανοίξει. Είχαμε επιστρέψει”».

Η Jennifer Flewellen βρισκόταν σε κώμα από τότε που είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα πριν από 5 χρόνια σε ηλικία 36 ετών. Η μητέρα και τα παιδιά της την επισκέπτονταν καθημερινά, χωρίς να χάνουν ποτέ την ελπίδα, λέγοντάς της αστεία και νέα για τη ζωή τους. Στα 41 της χρόνια ξαφνικά ξύπνησε γελώντας με τα αστεία της μαμάς της σε κάτι που εκείνη περιέγραψε «ως όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

«Ξύπνησε, αλλά όχι εντελώς. Δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά έγνεφε», συμπλήρωσε η μητέρα της. «Κοιμόταν πολύ στην αρχή, αλλά στη συνέχεια, καθώς περνούσαν οι μήνες, δυνάμωνε και ήταν πιο ενεργή.

Η θέλησή της να γίνει καλύτερα για τα παιδιά της αποδείχθηκε ανίκητη, καθώς μπόρεσε να πάει ακόμα και στη γιορτή του γιου της για την αποφοίτηση. Ο εγγονός μου μού είπε ότι η μητέρα του ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του και τον να την έχει μαζί του στην αποφοίτηση ήταν σουρεαλιστικό».

«Αυτό είναι τόσο σπάνιο», δήλωσε ο Dr. Ralph Wang, ο γιατρός της Jennifer στο Mary Free Bed Rehabilitation Hospital του Μίσιγκαν. «Όχι μόνο το να ξυπνήσει, αλλά να κάνει πρόοδο. Ίσως το 1-2% των ασθενών ξυπνάει από κόμμα και έχει τόσο γρήγορη και δυνατή εξέλιξη».

Η δυναμική μητέρα πέτυχε έναν ακόμη μεγάλο στόχο, όταν κατάφερε να συμμετάσχει σε έναν ποδοσφαιρικό εορτασμό της βραδιάς των τελειόφοιτων με τον μικρότερο γιο της, τον 17χρονο Julian, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα του Niles High School.

Η αναστάτωση όταν έμαθε τις ηλικίες των γιων της και η στήριξη από τη μητέρα της

Όταν η κόρη της ξύπνησε, η Peggy Means, έστειλε video στους εγγονούς της, οι οποίοι δεν πίστευαν τι είχε συμβεί. Έτρεξαν αμέσως στο νοσοκομείο και της είπαν τα νέα τους. Όπως αντιλήφθηκαν αυτό την αναστάτωνε, καθώς καταλάβαινε πως είχε χάσει σημαντικές στιγμές από τη ζωή των παιδιών της. Μάλιστα, όταν έμαθε πως τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της είχαν τελειώσει το σχολείο, τότε δάκρυσε.

«Προσπαθούσαμε να μην μιλάμε πολύ για τα χρόνια που πέρασαν, γιατί αυτό την έκανε να νιώθει άσχημα», αποκάλυψε ο τρίτος από τους γιους της. «Μα η γιαγιά μου της έλεγε πάντα ότι δεν μπορεί να κάθεται απλώς και να κλαίει για τα χρόνια που πέρασαν. Το να είναι λυπημένη δεν θα τη βοηθούσε να πάει μπροστά».

Η σταδιακή εξέλιξή της

Η μητέρα της θυμάται πως κανείς, πέρα από την οικογένειά της, δεν την πίστευε όταν έλεγε πως η κόρη της συνήλθε από το κώμα. «Ακόμα και μέλη του νοσοκομείου αμφισβητούσαν την εξέλιξή της».

«Ζήτησα βοήθεια για θεραπείες, αλλά κανείς δεν πίστευε πως η κόρη μου θα τα καταφέρει. Κατάφερα να κλείσω λογοθεραπείες. Πρέπει να παλεύεις για όσα θες. Στην αρχή δεν μιλούσε, αλλά σιγά σιγά και αφού της έκανα δώρο ένα γατάκι, άρχισε να υπάρχει εξέλιξη».

«Αν καταφέρει να εξυπηρετεί τον εαυτό της, να μιλά και να επικοινωνεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τότε θα μιλάμε για τεράστια πρόοδο», συμπληρώνει ο γιατρός της.

Η Jennifer Flewellen συνήλθε από το κώμα της τον περασμένο Αύγουστο. Η οικογένειά της συγκεντρώνει χρήματα για την ανάρρωσή της σε Gofundme σελίδα, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Έχει συγκινήσει και συνεχίζει να εκπλήσσει τόσους πολλούς ανθρώπους στο ταξίδι της προς την ανάρρωση και δεν σταματάει τώρα, ανεξάρτητα από το αν προσπαθεί να το κάνει ευκολότερο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ