Πέμπτη 20.06.2024

Η αγορά δεν έχει τιμολογήσει την πιθανή έγκριση ενός spot Bitcoin ETF

Έχουν περάσει μερικές μέρες από τη στιγμή που το bitcoin εκτινάχθηκε σε πάνω από 28.000 δολάρια μετά τη νίκη της Grayscale στο δικαστήριο στην αγωγή κατά της SEC, λόγω της απόρριψης της αίτησης μετατροπής του Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) σε ένα spot bitcoin ETF.

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για μια επικείμενη έγκριση «έσβησε» γρήγορα όταν η SEC καθυστέρησε τις αποφάσεις για έγκριση αιτήσεων spot bitcoin ETF, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity. Το επίπεδο των 25.000 $ είναι περίπου η χαμηλότερη τιμή διαπραγμάτευσης για το bitcoin από τα μέσα Μαρτίου (η τιμή κινείται ανοδικά από τότε).

Έκτοτε η αγορά χαρακτηρίζεται από αδράνεια και απάθεια με έλλειψη νέων. Οι αναλυτές θεωρούν πως η αγορά δεν έχει κοστολογήσει το ενδεχόμενο έγκρισης ενός spot Bitcoin ETF και μάλλον θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί μεσοπρόθεσμα. Η αγορά αναμφίβολα κινείται με νέα που αφορούν την οικονομική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και το εντεινόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ ακόμα δεν έχει συνέλθει από το ντόμινο χρεοκοπιών στις αγορές κρυπτονομισμάτων που συνέβησαν τον προηγούμενο χρόνο.

Η αγορά φαίνεται να υποτιμά την προοπτική έγκρισης των spot bitcoin ETFs από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της K33 Research.

«Αναμφίβολα είναι μια αγορά αγοραστών. Οι τιμές «έπρεπε» να έχουν ανέβει» εκτιμούν οι αναλυτές.

Μια πιθανή έγκριση ενός spot bitcoin ETF θα προσελκύσει «τεράστιες» εισροές, δημιουργώντας σημαντική αγοραστική πίεση στο bitcoin. Από την άλλη πλευρά, μια απόρριψη θα διατηρούσε απλώς το status quo. «Η αγορά υποτιμά ουσιαστικά αυτή την προοπτική», σημειώνει η έκθεση.

Η πρόσφατη νίκη της Grayscale στη νομική διαμάχη έναντι της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οδήγησε σε μια βραχυπρόθεσμη άνοδο της αγοράς κατά 6% πριν υποχωρήσει πάλι στα προγενέστερα επίπεδα, καθώς η Επιτροπή καθυστέρησε την έκδοση απόφασης για επτά προτάσεις spot bitcoin ETF που υποβλήθηκαν από τις BlackRock, Fidelity, VanEck, WisdomTree, Invesco, Bitwise και Valkyrie μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου.

Δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας εγκρίσεων spot ETF, με τους αναλυτές του Bloomberg να προβλέπουν πιθανότητα έγκρισης 75% φέτος, η αποτίμηση της αγοράς φαίνεται λανθασμένη.

Με μια διαφορετική σκοπιά, ο Arthur Hayes, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων  BitMEX και νυν Chief Investment Officer στη Maelstrom θεωρεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούνται σε ύφεση και έτσι είναι λογικό τα επενδυτικά στοιχεία κινδύνου, όπως το bitcoin ή οι μετοχές τεχνολογίας όπως η Nvidia (NVDA) να κινούνται καθοδικά, εξαιτίας της απότομης αύξησης επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Σύμφωνα με τον Hayes, αυτό φαίνεται να μην ισχύει πλέον: Οι οικονομολόγοι διορθώνουν τις προβλέψεις τους για το μέγεθος της ύφεσης, η τιμή του bitcoin έχει διπλασιαστεί από την κατάρρευση του FTX και οι μετοχές της Nvidia εκτινάσσονται στα ύψη.

Οι αυξανόμενες τιμές των επενδυτικών στοιχείων μπορούν να ενισχύσουν τους φόρους κεφαλαιουχικών κερδών και τα κρατικά έσοδα, αλλά όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια, αυτές οι τιμές μπορεί να μείνουν στάσιμες, μειώνοντας τα φορολογικά έσοδα, είπε ο Hayes. «Σε όλο αυτό το διάστημα σε συνδυασμό με την πολιτική της λιτότητας, αυξάνει τα ελλείμματα, οδηγώντας το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να εκδώσει περισσότερα ομόλογα. Οι πληρωμές τόκων προς τους πλούσιους τονώνουν τις δαπάνες και την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα παράδοξο όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Hayes.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων περιμένουν εξελίξεις στο ζήτημα εγκρίσεων spot ETF.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ