Κυριακή 28.05.2023

Η Αίγυπτος κάνει το δικό της ντοκιμαντέρ για την Κλεοπάτρα, εν μέσω διαμάχης με το Netflix

Ένα τηλεοπτικό κανάλι στην Αίγυπτο ανακοίνωσε ότι θα κάνει το δικό του ντοκιμαντέρ για την Κλεοπάτρα, εν μέσω της τρέχουσας διαμάχης γύρω από το ντοκιμαντέρ που παρήγαγε το Netflix, με τίτλο «Βασίλισσα Κλεοπάτρα».

Το νέο αιγυπτιακό κανάλι, Al-Watha’eqeya, έκανε την ανακοίνωση στα τέλη Απριλίου και εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με ιστορικούς, αρχαιολόγους και ειδικούς στο θέμα για να διασφαλίσει ότι το ντοκιμαντέρ θα είναι ακριβές και αξιόπιστο.

Εν τω μεταξύ, το Netflix βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για την απόφαση να απεικονίσει την Κλεοπάτρα Ζ’ ως μαύρη γυναίκα, την οποία υποδύθηκε η ηθοποιός Adele James, ενώ είναι γνωστό ότι ήταν ελληνικής-μακεδονικής καταγωγής. Το ντοκιμαντέρ έχει επικριθεί ευρέως για ιστορικό ρεβιζιονισμό και απορρίφθηκε από τον Αιγύπτιο γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας ως παραπλανητική περιγραφή της Ιστορίας.

Η Αίγυπτος παράγει τη δική της σειρά Cleopatra για να ανταγωνιστεί το Netflix

Λιγότερο από έναν μήνα αφότου το Netflix προκάλεσε έντονες αντιδράσεις δημοσιεύοντας ένα τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ της βασίλισσας Κλεοπάτρας, το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Watha’eqeya αποκάλυψε ότι θα δημιουργήσει το δικό του ντοκιμαντέρ για τη διάσημη βασίλισσα των Πτολεμαίων της Αιγύπτου.

Σε ανάρτηση στο Facebook που αποκάλυψε το επερχόμενο ντοκιμαντέρ, το τηλεοπτικό δίκτυο κατέστησε σαφές ότι οι παραγωγοί θα συνεργαστούν στενά με ειδικούς για να διασφαλίσουν την ακριβή απεικόνιση της Κλεοπάτρας.

Δεν έχει ακόμη δοθεί ημερομηνία για την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ της Κλεοπάτρας που παράγεται στην Αίγυπτο, αν και η σειρά του Netflix έκανε το ντεμπούτο της στις 10 Μαΐου.

Η Tina Gharavi, η σκηνοθέτιδα της σειράς του Netflix, μίλησε τον περασμένο μήνα για τη διαμάχη. «Συνειδητοποίησα τι πολιτική πράξη θα ήταν να δεις την Κλεοπάτρα να απεικονίζεται από μια μαύρη ηθοποιό», σχολίασε.

«Γιατί να μην είναι η Κλεοπάτρα μια μαύρη γυναίκα;», είπε. «Και γιατί κάποιοι χρειάζονται να είναι λευκή η Κλεοπάτρα; Η γειτνίασή της με τη λευκότητα φαίνεται να της δίνει αξία και για μερικούς Αιγύπτιους φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία».

ΠΗΓΗ:

https://www.iefimerida.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ