Παρασκευή 21.06.2024

Η απάντηση στην ερώτηση του Π. Παρασκευαΐδη για την Καθυστέρηση καταβολής Οριστικών Αποζημιώσεων Πυρόπληκτων περιοχής Βρίσας – Βατερών – Σταυρού του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Σας διαβιβάζουμε την απάντηση που έλαβε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, στην υπ’ αριθμ. 3461/27-2-2024 ΕΡΩΤΗΣΗ του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την Καθυστέρηση καταβολής Οριστικών Αποζημιώσεων Πυρόπληκτων περιοχής Βρίσας – Βατερών – Σταυρού του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 3461/27-02-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. Παρασκευαΐδης, σας

ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις φυτικού

κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, ειδικά για περιπτώσεις θεομηνιών με σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές (όπως

πυρκαγιές) προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής έναντι σχετικής επιχορήγησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΛΓΑ, για την άμεση στήριξη των πληττόμενων αγροτικών

εκμεταλλεύσεων.

Με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη στήριξη των πληττομένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές του 2021 και την επιχορήγηση για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.

Με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, ήτοι τους Ν. 4797/2021, 4871/2021, 4914/2022, 4792/2022 και 5036/2023, αποζημιώνονται και οι πυρκαγιές του 2022

Στο ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο ορίζονται τα ποσά ενίσχυσης, οι δικαιούχοι αποζημίωσης και οι προϋποθέσεις λήψης προκαταβολής.

Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης αποζημίωσης, ορίζεται ως αποζημίωση το 50% της αποζημίωσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4797/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις λήψης προκαταβολής είναι οι κάτωθι:

 Να έχει υποβληθεί από τον παραγωγό Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ

 Να έχει υποβληθεί από τον παραγωγό μέσω του ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ηλεκτρονική

αίτηση χορήγησης ενίσχυσης

 Τα αγροτεμάχια να βρίσκονται εντός των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αυτές οριοθετήθηκαν με βάση τα ψηφιακά δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα

Παρακολούθησης Copernicus.

 Οι παραγωγοί: α) να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με τα στοιχεία του

Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του Υπουργείου Αγροτικής

Ανάπτυξης και Τροφίμων ή β) να είναι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων (μη κατά κύριο

επάγγελμα αγρότες) που δηλώνουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος

2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

 Η προκαταβολή δίδεται μόνο για δενδρώδεις καλλιέργειες

Οι ζημιές αφορούσαν σε 73.000 ελαιόδενδρα, οι εκτιμήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει χορηγηθεί προκαταβολή αποζημίωσης ύψους 2.054.194 € σε 365 παραγωγούς βάσει των ανωτέρω προϋποθέσεων.

Εντός του επομένου διαστήματος θα συνταχθεί και αποσταλεί στην Κρατική Αρωγή το αρχείο βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ ώστε να εκδοθεί ΚΥΑ για την εκκαθάριση των πληγέντων δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι:

 το ύψος της αποζημίωσης που έχει αποφασιστεί και καθοριστεί με το προαναφερθέν

θεσμικό πλαίσιο έχει λάβει υπ’ όψιν την απώλεια παραγωγής και την αποκατάσταση

φυτικού κεφαλαίου.

 οι κρατικές ενισχύσεις προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλονται

για τη διατήρηση στης αγροτικής δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό αφορούν σε

βεβαιωμένες δαπάνες, οπότε η χορήγηση της εκκαθαριστικής πληρωμής προϋποθέτει την

προηγούμενη αποκατάσταση των ζημιών φυτικού κεφαλαίου και βεβαίωση αυτών από

τον ΕΛΓΑ.

Για τα θέματα που θίγονται στην εν λόγω Ερώτηση και άπτονται των αρμοδιοτήτων του

Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, διαβιβάζουμε ηλεκτρονικά την ως άνω Ερώτηση στο εν λόγω καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.