Σάββατο 22.06.2024

Η δωρεάν αντισύλληψη στη Φινλανδία οδήγησε στη μείωση των αμβλώσεων στις έφηβες

αριθμός των αμβλώσεων σε έφηβες στη Φινλανδία μειώθηκε κατά 66% μεταξύ 2000 και 2023, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, το ινστιτούτο δημόσιας υγείας THL, αποδίδοντας τη μείωση στη δωρεάν προσφορά προϊόντων αντισύλληψης στους εφήβους και στην υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Η Φινλανδία ψήφισε νόμο το 2022 που απελευθερώνει τις αμβλώσεις, σε μια εποχή βαθιών διαιρέσεων σχετικά με τα δικαιώματα στις αμβλώσεις στην Ευρώπη και δικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ που περιόρισαν την πρόσβαση σε τερματισμούς ανεπιθύμητων κυήσεων για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο αριθμός των αμβλώσεων μεταξύ των γυναικών κάτω των 20 ετών αυξήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 στη Φινλανδία, γεγονός που οδήγησε τη σκανδιναβική χώρα να αντιδράσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθιστώντας τα χάπια της επόμενης μέρας διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή από την ηλικία των 15 ετών και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε στο Reuters η καθηγήτρια ερευνών του THL Mika Gissler, προσθέτοντας ότι η αυξημένη πρόσβαση στην αντισύλληψη από νεαρή ηλικία ήταν ένας άλλος παράγοντας πίσω από την αλλαγή.

Ο αριθμός των αμβλώσεων μειώθηκε κατά 66% σε 722 το 2023 από 2.144 το 2000 μεταξύ όλων των εφήβων ηλικίας 19 ετών ή νεότερων στη Φινλανδία, ενώ η πτώση ήταν ακόμη πιο δραστική, 78%, μεταξύ των εφήβων κάτω των 18 ετών την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του THL.

 

«Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, η μείωση του αριθμού των αμβλώσεων των νέων επηρεάστηκε επίσης από την εισαγωγή της δωρεάν αντισύλληψης σε πολλές περιοχές κοινωνικής πρόνοιας», έγραψε η THL σε έκθεσή της.

Μια πολύ μικρότερη μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των αμβλώσεων μεταξύ των γυναικών όλων των ηλικιών στη Φινλανδία κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και ο αριθμός τους αυξήθηκε σε μικρό βαθμό – κατά 2,9% – από το 2022 έως το 2023, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του THL.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του 2022, η Φινλανδία από τον Σεπτέμβριο του 2023 σταμάτησε να απαιτεί από τις γυναίκες να αιτιολογούν την άμβλωση, καθιστώντας την διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος της εγκύου κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το THL δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί το συμπέρασμα του εάν η νομοθετική αλλαγή, η οποία τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, θα έχει αντίκτυπο στον αριθμό των αμβλώσεων.

 

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ