Πέμπτη 02.12.2021

Η ελευθερία του λόγου και η διασπορά ψευδών ειδήσεων

Οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε οι καλύτεροι άνθρωποι. Δεν είμαστε όμως και οι χειρότεροι. Οπως ισχύει σε όλους τους εργασιακούς χώρους, υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες, καλοί και λιγότερο καλοί άνθρωποι, όμως είτε έτσι είτε αλλιώς, η δημοσιογραφία έχει μια ιδιαιτερότητα: Αν δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα κακό ακόμα και αν ο δημοσιογράφος είναι ο αγιότερος άνθρωπος επί Γης.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Γι’ αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή η διατύπωση του άρθρου 36 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Αν και θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι κατασκευασμένες ειδήσεις γύρω από την πανδημία κάνουν μεγαλύτερη ζημιά ακόμα και από τον ίδιο τον κορονοϊό, εντούτοις ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται εν προκειμένω η έννοια της ψευδούς είδησης (που ενδέχεται να προκαλέσει φόβο και ανησυχία στο κοινό) αφήνει περιθώρια σύγχυσης με την προσωπική άποψη (που ενδέχεται να προκαλέσει φόβο και ανησυχία στο κοινό).

Η ΕΣΗΕΑ, που δεν χρειάζεται να τονίσουμε πως είναι σαφέστατα και απολύτως ξεκάθαρα εναντίον των fake news, ζητάει την απόσυρση του άρθρου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «με μια αόριστη διατύπωση, στο τροποποιημένο άρθρο αναφέρεται ο όρος “ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες”», προσθέτοντας ότι «δεν προσδιορίζεται πουθενά τι αποτελεί είδηση και η διαφορά της από την έκφραση της άποψης κάποιου επί συγκεκριμένου ζητήματος, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσωπική κρίση του. Αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι αυτεπάγγελτα υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας, ή ασκώντας κριτική που είναι συστατικό στοιχείο της αποστολής μας, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επισημαίνει ότι μετατρέπεται εκ νέου το αδίκημα σε έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης και πλέον δεν θα είναι αναγκαίο να επέλθει όντως το αποτέλεσμα του φόβου ή της ανησυχίας αλλά θα αρκεί η δυνατότητα των ειδήσεων να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο.

«Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του κοινού είναι ένα μέγεθος μη μετρήσιμο ενώ όσον αφορά στο ψεύδος καθ’ εαυτό, η διάκριση από την αλήθεια είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη, καθώς μια “ψευδής είδηση” μπορεί να περιέχει και στοιχεία αλήθειας», επισημαίνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία «η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας».

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ