Παρασκευή 19.04.2024

Η Ελλάδα μεγαλώνει, του Αντώνη Λυριωτάκη, Πολιτικού Επιστήμονα

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας τη φέρνει σε αρκετά συνοριακά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Σε αρκετές περιπτώσεις η χώρα μας έχει καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετά καλές σχέσεις με τις γειτονικές  χώρες. Η Ελλάδα συνορεύει βορειοδυτικά με την Αλβανία, στα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία. Τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας συνοδεύουν με τα Ιταλικά θαλάσσια σύνορα.

Μέχρι στιγμής ο μοναδικός γείτονας που προκαλούσε μια συνεχή ανησυχία ήταν η Τουρκία. Τόσο με τις καθημερινές σχεδόν πλέον εναέριες παραβιάσεις όσο και με τη ρητορική μίσους που ακολουθεί το πολιτικό σύστημα της γείτονος χώρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματικά οι δυο χώρες έφτασαν στο να οπλίσουν τα όπλα τους και να λάβουν θέσεις μάχης. Μερικά παραδείγματα είναι τα Ίμια το 1996, η εισβολή στην Κύπρο το 1974, το 1992 με τον θάνατό του Έλληνα πιλότου Νικόλα Σιαλμά, μέχρι τα πιο πρόσφατα με τη φυλάκιση των δυο Ελλήνων αξιωματικών το 2018 και το Oruc Reis να περιφέρεται σε μέρος του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μόλις 100 ν.μ. από το Καστελόριζο. Για αυτούς τους λόγους οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να αναβαθμίζονται συνεχώς στα αμυντικά και πολεμικά τους εφόδια.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα κρεσέντο από αναβαθμίσεις των πολεμικών της εφοδίων. Αρχικά έχουμε την αγορά των 24 Γαλλικών Ραφάλ, πρόκειται για υπερσύγχρονα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας τα οποία έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές κερδισμένες μάχες, να θυμίσουμε ότι τέσσερα Ραφάλ κατεδάφισαν την Τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στη Λιβύη. Όσο αφορά την πολεμική αεροπορία έχουμε και την αναβάθμιση των 84 F-16 σε VIPER που πλέον γέρνει ολοκληρωτικά την υπεροχή της χώρας μας στον εναέριο χώρο.

Για αυτόν τον λόγο η Τουρκία εξέφρασε το ενδιαφέρον να αγοράσει 40 F-16 VIPER από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τα υπόλοιπα F-16 80 που διαθέτει. Τα νούμερα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι καθώς τα νέα 40 F-16 VIPER που ζητάει η Τουρκία είναι για την εξισορρόπηση των 24 Ραφάλ που αναμένεται ότι σε δεύτερη φάση θα γίνουν 40. Η περίπτωση αυτή θυμίζει έντονα την περίπτωση με τα Patriot, όταν η Τουρκία άκουσε το Αμερικάνικο όχι και βρήκε την εύκαιρα να γυρίσει στην αγκαλιά της Ρωσίας και να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, εξαιτίας αυτού έχει δεχτεί το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ. Η στρατηγική του Ερντογάν είναι παρόμοια και τώρα καθώς σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η απάντηση που θα λάβει θα είναι όχι, ίσως είναι και η απάντηση που επιθυμεί καθώς θέλει να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή την ανησυχεί πιο πολύ το να βρει κινητήρες για τα εγχώρια κατασκευής μαχητικά TF-X με τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσει τον αεροπορικό της στόλο από το 2030 και έπειτα.

Στη συνέχεια όσο αφορά το πολεμικό ναυτικό η χώρα μας ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση 3+1 Γαλλικών φρεγατών Belhara οι οποίες διαθέτουν εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον οι φρεγάτες αυτές είναι συμβατές και συνεργάζονται άψογα με τα μαχητικά Ραφάλ. Παράλληλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει και το ενδεχόμενο για την απόκτηση 3+1 κορβετών Gowind. Η χώρα μας κινήθηκε γρήγορα και εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία για τα υποβρύχια. Η  Γαλλία βρέθηκε να χάνει 90 δις. από αυτήν τη συμφωνία και έτσι με την πλάτη στον τοίχο η χώρα μας κατάφερε να διασφαλίσει μια προνομιακή τιμή και εξαιρετικό χρόνο παράδοσης. Η ευκαιρία αυτή που παρουσιάστηκε από το πουθενά και αρπάχτηκε από τη χώρα μας είναι αρκετή στο να αλλάξει τις ισορροπίες στη θάλασσα υπέρ της χώρας μας.

Πέραν όμως των αγορών, αυτό που κάνει που μεγαλώνει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι οι συμφωνίες που καταφέρνει να κλείσει η χώρα μας. Από την πιο πρόσφατη με τη Γαλλία, η οποία είναι μια αμυντική συμφωνία και δίνει το δικαίωμα να επέμβει με στρατιωτική δύναμη η Γαλλία σε περίπτωση που απειληθεί η Ελλάδα.

Επιπλέον η χώρα μόλις την Πέμπτη 14/10/2021 υπέγραψε μια αμοιβαία αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μια συμφωνία διάρκειας 5 χρόνων η οποία αναμένεται να θωρακίσει τη χώρα μας σε μια περίοδο ρευστότητας. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δέσμευση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας από απειλές ή ένοπλη επίθεση. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει προβεί στην αγορά 1200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 Guardian από τις ΗΠΑ.

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε και τη συμφωνία με την Αίγυπτο που υπέγραψε η χώρα μας το προηγούμενο έτος. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και έρχεται να ακυρώσει το Τούρκο-Λιβυκό Μνημόνιο.

Οι συμφωνίες της χώρας μας δεν είναι μόνο αυτές αλλά υπάρχουν συμφωνίες με την Κύπρο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τον Λίβανο. Όχι αποκλειστικά αμυντικές αλλά και οικονομικές συμφωνίες που αναδεικνύουν τη σταθερότητα και τον κομβικό ρόλο που παίζει στην περιοχή.

Το συμπέρασμα είναι ότι με τις κινήσεις από Ελληνικής πλευράς, η γεωστρατηγική δύναμη της χώρας μας μεγαλώνει για πρώτη φορά μετά από καιρό. Σε αντίθεση με τον δρόμο που ακολουθεί η Τουρκία που βαδίζει πλέον σε μοναχικά μονοπάτια και ετοιμάζει τη στροφή της στην Ανατολή. Οι χώρες που είναι έτοιμες να την υποδεχτούνε είναι η Κίνα και η Ρωσία, η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να επισημάνει το πόσο σημαντικό είναι η κάθε χώρα να διαθέτει έναν ικανό στρατό όχι μόνο για πόλεμο άλλα και για αποτρεπτικούς σκοπούς. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να μεγαλώνει και να ενισχύεται, χώρες όπως οι ΗΠΑ επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη τους στην επί χρόνια συνοδοιπόρο τους Τουρκία.

Πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση να αρχίσει να κοιτάζει το εσωτερικό της και να κτίσει και αυτό σε ισχυρούς πυλώνες. Έπρεπε όμως πρώτα να βάλει τον φράκτη στο οικόπεδό της και πλέον αυτό το καταφέρνει.

 

Λυριωτάκης Αντώνης

Πολιτικός Επιστήμονας

Μεταπτυχιακός Φοιτητής (Διεθνών Σχέσων-Στρατηγικής-Ασφάλειας)

 

https://m.facebook.com/antonelos.luriotakis

https://www.instagram.com/antonis.lurio/

https://mobile.twitter.com/ALiriotakis

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ